Sloboda za Petakova! (Audio)

Još jedan udar na antifašizam

19. nov 2012

Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava (YUCOM) Milan Antonijević izjavio je večeras da je slučaj u kojem je antifašistički aktivista Zoran Petakov osuđen na 100 dana kućnog pritvora zbog krivičnog dela uvrede zapravo pravi primer ugrožavanja slobode izražavanja u Srbiji.

Antonijević je na tribini u Novom Sadu podsetio da je ta organizacija zajedno sa novinarskim udruženjima uputila zahtev za pomilovanje Petakova predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću i dodao da će YUCOM podneti predstavku i Ustavnom sudu Srbije.

Tribina – SLUČAJ PETAKOV ILI ZATVOR ZA UVREDU by ndnv

Ukoliko dobijemo negativan odgovor i od Ustavnog suda, žalićemo se Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, najavio je Antonijević i zatražio odgovornost sudije Miroslava Bošnjaka, koji je doneo presudu u slučaju Petakov i tako napravio „grešku“. On je podsetio da je taj sudija, izričući prvostepenu presudu, rekao da se i on oseća uvređenim jer je „kršten“.

Petakov je osuđen za uvredu bačkog episkopa Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irineja (Mirka Bulovića), koji ga je tužio 2005. godine, jer je Petakov u nastupu u jednoj televizijskoj emisiji rekao da SPC podržava određene ekstremističke grupacije u Srbiji. Petakov je tada episkope Artemija, Amfilohija, Atanasija i Irineja označio kao „četiri jahača apokalipse“.

YUCOM, Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) podneli su pre 10 dana Nikoliću molbu za pomilovanje Petakova.

Petakov je prvo bio osuđen na novčanu kaznu u iznosu od 100.000 dinara, koja je naknadno zamenjena kaznom zatvora, a po zahtevu advokata YUCOM-a, odlučeno je da su ispunjeni uslovi za zamenu zatvorske kazne kućnim pritvorom. Zbog nastupanja apsolutne zastarelosti, advokati YUCOM-a podneli su potom sudu zahtev da se obustavi dalje izvršenje kazne, ali je sud u roku od tri dana taj zahtev odbio, na šta se YUCOM žalio.

Predsednik Izvršnog odbora NDNV-a Nedim Sejdinović rekao je da je slučaj Petakov u direktnoj vezi sa medijskim slobodama i izrazio čuđenje zašto ga Nikolić još uvek nije pomilovao. „Nikolić je brzo reagovao i pomilovao Lasla Šaša iz Subotice, koji je osuđen jer je u pismima čitalaca u listu ‘Mađar so’ vređao mađarskog ekstremistu Lasla Torockaja. Petakov je izjavu dao u jednoj televizijskoj emisiji, dakle reč je o veoma slicncim slucajevima, a Nikolić za sada ćuti. Ako je pomilovao Šaša, neka pomiluje i Petakova“, kazao je Sejdinović. S njim se složio i generalni sekretar NUNS-a Svetozar Raković, koji je rekao da je „elementarno jasno da je reč o ugrožavanju slobode izražavanja“, jer je Petakov zapravo osuđen zbog „metafore“.

Istoričar Ranko Končar kritikovao je univerzitet zato što ne reaguje na pojave kao što je presuda Petakovu, kao i mlade ljude zato što ne poduzimaju šire akcije protiv ovakvih društvenih pojava. On je ocenio da mnoge okolnosti upućuju na zaključak da u slučaju Petakov nije reč o sudskoj, već o političkoj presudi, koja je moguća posledica njegovog antifašističkog angažmana. Končar je kritikovao Srpsku pravoslavnu crkvu i ocenio da ona izlazi iz svojih prirodnih i ustavnih okvira delovanja, zbog čega svaka kritika na njen račun postaje opravdana.

Episkop Irinej je u građanskoj parnici takođe tužio Petakova i tražio odštetu od milion dinara, ali je sud to odbio.

Sporna televizijska emisija bila je snimana povodom upada pripadnika u međuvremenu zabranjene neonacističke organizacije „Nacionalni stroj“ na antifašističku tribinu na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, 9. novembra 2005, na Svetski dan borbe protiv fašizma i antisemitizma.

Tribinu je organizovala Antifašistička akcija Novog Sada, a neonacisti su tada fizički napali Zorana Petakova.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga