Tribina o padu Berlinskog zida i usponu neoliberalizma u CK13

"Koje su posledice ovog istorijskog događaja i kakav je svet u kom živimo"

04. dec 2019

Udruženje „HMM…“ organizuje diskusionu tribinu „Pad Berlinskog zida i uspon neoliberalizma“, posvećenu 30. godišnjici pada berlinskog zida, koja će se održati u petak, 6. decembra, u 20 časova, u prostoru Omladinskog centra CK13 u Novom Sadu.

Organizatori navode da je interpretacija ovog istorijskog događaja dominantno pozitivna, ali da je globalna ekonomska kriza 2008. godine razobličila i negativne strane sveta koji je nastao nakon 1989. godine.

„Neoliberalizam se u prethodne tri decenije manifestovao razaranjem svih elemenata socijalne države na uštrb subvencionisanja krupnog kapitala iz državnih resursa, prekarizacijom rada, izmeštanjem industrije iz vodećih zemalja kapitalizma u tzv. nerazvijene ili zemlje u razvoju zbog niže cene rada, individualizacijom i atomizacijom društva, istorijskim revizionizmom koji se ispoljavao u tzv teorijama o totalitarizmu, globalnim rastom političke desnice, uništavanjem prirode radi eksploatacije resursa…“, ukazuje se u najavi.

O pitanjima kakva je veza između pada Berlinskog zida i uspona neoliberalizma, koje su posledice ovog istorijskog događaja i kakav je svet u kom živimo nakon tog događaja – na tribini će govoriti istraživačica Fondacije Centar za demokratiju psihološkinja Sarita Bradaš, urednik u regionalnom portalu „Bilten“ i član Centra za radničke studije iz Zagreba Marko Kostanić i sociolog Miloš Perović. Tribinu moderira: Mihajlo Nikolić, student i aktivista.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga