Tribina: Novom Sadu trebaju parkovi a ne javne garaže

Gradske vlasti služe interesima krupnog kapitala

12. avg 2015

Građanima Novog Sada nedostaju zelene površine a ne javne garaže, poručili su urbanistički stručnjaci i građani na tribini “Stav ulice” i pozvali građane da se pridruže protestnom skupu na centralnom gradskom Trgu slobode, koji će se održati u petak.

Arhitekta Aleksandar Bede ocenio je da je urbanizam u Novom Sadu “kapitulirao pred interesima kapitala”.

Bede je sinoć na tribini ispred zgrade Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, na kojoj se okupilo oko 200 građana, rekao da gradske vlasti odustaju od zelenih površina ili biciklističkih staza i optužio ih da se ne drže Plana detaljne regulacije i da uvode “urbanističku zabunu”.

On je oštro kritikovao nameru gradskih vlasti da u parku između Muzeja Vojvodine i Muzeja savremene umetnosti Vojvodine sagrade javnu garažu i dodao da bi se izgradnjom takvog objekta fizički blokirao niz javnih prostora koji povezuju centar i kej, odnosno Dunav.

Članica građanske inicijative „Sačuvajmo park kod Muzeja“ Jana Damjanov istakla je da parking kod Muzeja nema značaj za stanovnike tog dela grada, jer on nikome nije potreban.

„Ljudima nedostaju zelene površine, a ne betonske garaže. Gradske vlasti zaobilaze kako se ljudi osećaju, šta misle i šta žele“, kazala je Damjanov i pozvala građane da nastave da potpisuju peticiju za očuvanje tog parka, koja će biti predata gradonačelniku Milošu Vučeviću.

Predstavnik inicijative “Ne davimo Beograd” Dobrica Veselinović poručio je da projekat “Beograd na vodi” nije samo problem tog grada, već cele Srbije, jer definiše pravac u kojem će se razvijati gradovi i društvo.

„To je projekat koji se izruguje zdravom razumu. Imate gradove koji nemaju vodu, delove zemlje pogođene sušom, a vlast ulaže državne pare u prostor oko privatnog lokala poznatog beogradskog ugostitelja“, rekao je Veselinović.

Na tribinu je bio pozvan i član Gradskog veća za urbanizam Novog Sada Aleksandar Bašić, ali se nije odazvao pozivu.

„Stav ulice“ je serija tribina, koju je pokrenulo udruženje Vojvođanski građanski centar, kao odgovor na goruće probleme sa kojima se grad Novi Sad suočava i potrebe za jasnom artikulacijom stava građana o tim problemima.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga