Tribina: Nema izlaza iz krize dok su nacionalisti na vlasti

Istorijskim revizionistima nije strano ni da otvoreno lažu i prećutkuju činjenice, kako bi postigli cilj, odnosno rehabilitovali zločince

09. feb 2017

Na prostoru bivše Jugoslavije kriza traje otkako su nacionalisti preuzeli vlast pre više od 25 godina i trajaće dok god su oni na vlasti, ocenjeno je večeras na tribini „Nasleđe jugoslovenskog antifašizma i njegova revizija“.

Učesnici tribine su ocenili da je u proteklih četvrt stoleća na delu istorijski revizionizam, čiji je cilj da kroz istorijske falsfikate rehabilituju ustaše u Hrvatskoj i četnike u Srbiji.

Istoričar Milan Radanović rekao je da su četnici nesumnjivo kolaboracionistički pokret i dodao da je njihova rehabilitacija zasnovana na istorijskim falsifikatima.

„Neistina je da su postojala dva antifašistička pokreta u Srbiji, jer su četnici vojno sarađivali sa fašistima. Oni ni ideološki nisi bili antifašisti, niti su taj termin ikada upotrebljavali“, kazao je Radanović.

Istoričar Milivoj Bešlin rekao je da istorijskim revizionistima nije strano ni da otvoreno lažu i prećutkuju činjenice, kako bi postigli cilj, odnosno rehabilitovali zločince.

Dodao je da je, što se istoriografske nauke tiče, odavno dokazano da je jedino partizanski pokret u Drugom svetskom ratu na prostoru bivše Jugoslavije bio antifašistički i oslobodilački.

Istoričar iz Hrvatske Hrvoje Klasić rekao je da su ekstremni desničari u Hrvatskoj danas „velike kukavice“, jer ne smeju čak otvoreno da priznaju da su ustaše, kao što su to devedesetih godina otvoreno priznavali osnivač Hrvatskih odbrambenih snaga (HOS) i Hrvatske stranke prava Dobroslav Paraga i njegov saradnik Anto Đapić.

On je naveo da je u Hrvatskoj zbog rehabilitacije ustaškog pokreta uništeno oko 3.500 antifašističkih spomenika uništeno i dodao da se to isto dešavalo i na prostoru bivše Republike Srpske Krajine, “samo iz četničkih pobuda”.

Tribinu je organizovao Regionalni naučni centar Instituta za filozofiju i društvenu teoriju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga