Tribina NDNV: Sretan vam dan Republike, (ili) plači Vojvodino!

Da li je Vojvodina odlukom o priključenju "oslobođena", ili je postala ratni plen Srbije

28. nov 2018

Povodom 75. godišnjice Drugog zasedanje AVNOJ-a kada su na principima antifašizma udareni federativni temelji Druge Jugoslavije, ali i 100. godišnjice takozvanog prisajedinjenja Vojvodine Srbiji Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV)  u četvrtak, 29. novembra, organizuje tribinu „Sretan vam dan Republike, (ili) plači Vojvodino!“.

„Pre 75 godina održano je Drugo zasedanje AVNOJ-a, u Jajcu, u Bosni i Hercegovini, kada su, na principima antifašizma, udareni federativni temelji Druge Jugoslavije, zasnovane na bratstvu i ravnopravnosti svih njenih naroda i narodnosti. AVNOJ, kao i 70. godišnjica istorijskog ‘ne’ koje je Tito izrekao Staljinu 1948. godine i tako spasao Jugoslaviju da ne bude deo sovjetskog lagera, u Srbiji su gotovo potpuno ignorisani“, navodi se u pozivu NDNV-a.

Dodaje se da se Srbija danas stidi svoga antifašizma, jer je očigledno na strani snaga koje su do nogu potučene u Drugom svetskom ratu, upravo od strane partizana i antifašista.

„Pravdajući zločine iz devedesetih godina 20. veka, većinska Srbija želi da opravda i četničke, nedićevske, ljotićevske i ostale kvislinške zločine iz Drugog svetskog rata. Kroz istorijski revizionizam u Srbiji se promoviše nemoguće: gubitnici i naci-fašistički kolaboracionisti iz Drugog svetskog rata sada se proglašavaju pobednicima, a slavni pobednici, učesnici herojske narodnooslobodilačke borbe, namerno se guraju u zaborav“, navodi se u pozivu na tribinu.

Zbog stida od antifašizma, kako se dodaje, Srbija pokušava svoj identitet da konstruiše na rezultatima Prvog svetskog rata i to izrazito nasilnom konstrukcijom identiteta, što se može videti na primeru Vojvodine i obeležavanja 100. godišnjice takozvanog prisajedinjenja.

„Kroz grube istorijske falsifikate, otvaranje kičastih spomenika i muzejskih postavki, štampanje knjiga iz lažne istorije, snimanjem filmova i serija baziranih na izmaštanim scenarijima, kroz besomučno posrbljavanje – zatire se višeetnički, višejezični, višekulturalni, višekonfesionalni identitet Vojvodine“, ukazuje se, uz podsećanje da se ove godine navršilo i tačno 30 godina od „jogurt revolucije“, kada je nasilnim putem ukinuta vojvođanska autonomija.

„Bio je to početak kraja SFRJ i početak nesreće i bede koja će svoju eskalaciju doživeti devedesetih u strašnim ratovima koji su za sobom ostavili pustoš svake vrste i koju ćemo još dugo osećati“, ocenjuje se pozivu.

O tome šta je ostalo od Vojvodine danas i da li je moguć njen politički, društveni i ekonomski oporavak, kako osećamo Vojvodinu danas i da li je uopšte još uvek osećamo kao poseban entitet, da li je Vojvodina odlukom o prisajedinjenju „oslobođena“, ili je postala ratni plen Srbije i da li se odnos prema Vojvodini promenio sto godina kasnije – na tribini će govoriti novinari Sanja Kljajić i Norbert Šinković, istoričar Milivoj Bešlin i advokat Veljko Milić. Moderatori će biti Branka Dragović Savić i Dinko Gruhonjić.

Tribina počinje u 2o časova u Nezavisnom društvu novinara Vojvoidine.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Božanstvo
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga