Tribina NDNV: Glas građana – najjači glas

"Kreiranje lažnih vesti i medijske kampanje u kojima se promoviše nasilje i govor mržnje grade podanički mentalitet i društvo podanika"

10. sep 2019

U okviru Festivala demokratije DemFest Nezavisno društvo novinara vojvodine (NDNV) organizuje u petak, 13. septembra, tribinu “Glas građana – najjači glas” i akciju “Samoodbrana” na kojoj će javnost podsetiti na značaj slobode medija i očuvanja prava na informisanje, te pogubnost manipulisanja lažnim vestima.

Kako prepoznati lažne vesti, na koji način se one zloupotrebljavaju u našim medijima i političkim kampanjama i koje su posledice takvog medijskog inženjeringa – pitanja su o kojima će na tribini govoriti potpredsednica Nezavisnog društva novinara Vojvodine Maja Leđenac, novinarka Vanja Đurić i Danka Mihajlović iz redakcije sajta FakeNewsTragač

Tribina počinje u 16.00 časova u novosadskom EU Info kutku, Bulevar Mihajla Pupina 17.

Nakon tribine, uslediće javna akcija na Trgu slobode tokom koje će građanima biti deljeni flajeri “Samoodbrana” sa uputstvima kako da se odbrane od lažnih vesti.

„Gušenje medija, urušavanje institucija i principa vladavine prava ugrožavaju demokratski poredak u zemlji, dok su demokratske tekovine ozbiljno poljuljane i na globalnom nivou. Odbranom tih vrednosti branimo građanska i ljudska prava i slobode, dostojanstvo svakog od nas. Slobodni mediji i istinito i pravovremeno informisanje ključni su za uspostavljanje građanskog društva. Kreiranje lažnih vesti i medijske kampanje u kojima se promoviše nasilje i govor mržnje grade podanički mentalitet i društvo podanika. Budi građanin, ne podanik, uključi se!“, poručuje se u najavi događaja.

Festival demokratije u Srbiji se održava prvi put pod sloganom “Nema povlačenja”, a organizuje ga Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA). Tokom trajanja DemFesta biće organizovane brojne akcije, tribine i druge javne manifestacije u nekoliko gradova, sa porukom da je očuvanje demokratskih vrednosti odgovor na sve veći broj izazova i pretnji s kojima se demokratija suočava.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Boj na Kosovu 2019.
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga