Tribina: Ministar pravde je lažov, sprema se diktatura

Advokatske komore Srbije i Vojvodine treba pod hitno da osnuju Fond solidarnosti za pomoć advokatima koji su najviše u…

10. okt 2014

Advokatske komore Srbije i Vojvodine treba pod hitno da osnuju Fond solidarnosti za pomoć advokatima koji su najviše ugroženi zbog obustave rada koja je u toku i od koje se ne sme odustati do ispunjenja zahteva, zaključeno je na tribini u Advokatskoj komori Vojvodine.

Taj fond bi bio namenjen za pomoć advokatima koji su najviše ugroženi, naročito početnicima i onima sa najkraćim stažom u advokaturi, ali i ostalima, “gradirano” po stepenu ugroženosti, rečeno je na sinoćnoj tribini.

Advokati su poručili da neće odustati od protesta i optužili ministra pravde Nikolu Selakovića da je “lažov” i da se s njim ne može razgovarati, jer na sastancima priča jedno a potom izdaje saopštenje za javnost koje nema nikakve veze sa onim o čemu je razgovarano na sastanku.

Dodali su da je Selaković na taj način “izigrao i slagao” i međunarodne advokatske predstavnike, zbog čega je izgubio svaki legitimitet da bude ministar pravde.

Optužili su ministra da prejudicira odluke Ustavnog suda u vezi sa spornim zakonima na koje advokati imaju primedbe, ali su dodali da je i Ustavni sud izgubio integritet, jer se nije oglasio povodom Selakovićevih istupa u javnosti i ponižavanja tog suda.

Ustavni sud Srbije morao je jasno da poruči da takav ministar ne može da bude ministar, naveli su advokati.

Dodali su da će advokatura dodatno biti ugrožena ukoliko Skupština Srbije usvoji Predlog zakona o besplatnoj pravnoj pomoći i naveli da se zakoni usvajaju po hitnom postupku kako bi se izbegla javna rasprava.

To vodi pripremi za apsolutnu diktaturu, ukoliko se tome ne budemo suprotstavili, ocenili su advokati.

“Imaćemo situaciju: kadija te tuži, kadija ti sudi, ali i kadija te brani, što nikada u istoriji nije bio slučaj. U toku je proceš podržavljenja advokature i suspendovanja ustavno-pravnog poretka Srbije”, poručili su advokati.

Prema njihovim rečima, vlast se ponaša kao da se ništa ne dešava i pokušava građane da “nahuška” na advokate, iako pravosudni sistem praktično uopšte ne funkcionbiše.

“Građanima moramo objasniti da smo mi sada na meti i da mi sada branimo ustavni poredak, vladavinu prava i ljudska prava svih građana Srbije”, kazali su advokati.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga