Tribina: Levica ima šanse ako se vrati osnovnim idejama

Antifašizam, antirasizam, antiklerikalizam - prirodna su utočišta levice na kojima mora da se razvija jedan široki front moderne evropske demokratske levice

05. dec 2013

Politička levica u Srbiji praktično ne postoji ali ima šanse da se konstituiše, ukoliko se bude konstituisala oko svojih izvornih ideja, rečeno je večeras na tribini o perspektivama socijaldemokratije u Srbiji.

“Nema šanse da ovde politička levica napravi bilo kakav proboj bez saradnje sa sindikatima, civilnim društvom, studentskim organizacijama. Možete da menjate stranke, ali ne možete politike u toj meri”, ocenio je politikolog Zoran Stojiljković.

Politikolog Duško Radosavljević ocenio je da se partije u Srbiji ne razvijaju oko ideja, već oko interesa.

Istoričar Milivoj Bešlin rekao je da se levica u Srbiji može i mora konstituisati preko kritike nacionalizma kao svog ključnog antipoda.

“Levica bi svoj fokus morala da usmeri na radnike, ali i na manjinske i marginalizovane grupe. Antifašizam, antirasizam, antiklerikalizam – prirodna su utočišta levice na kojima mora da se razvija jedan široki front moderne evropske demokratske levice”, ocenio je Bešlin.

Večerašnju tribinu organizovao je Centar za političko obrazovanje iz Novog Sada uz podršku fondacije Fridrih Ebert.

(Autonomija) 

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga