Tribina: Korumpiranost vlasti razjeda društvo

Nevladin sektor i internetski portali su jedina alternativa nepostojećoj opoziciji.

11. feb 2016

Korumpiranost vlasti u Srbiji razjeda društvo, ocenili su učesnici tribine „Dobra uprava u Srbiji – stanje i perspektive“, koja je održana u Subotici.

“Mi jako dugo živimo u nečemu što nema ni morala ni obeležja države, a kamoli dobre uprave“, kazala je na sinoćnoj tribini članica Saveta za borbu protiv korupcije Miroslava Milenović.

Ona je rekla da građani danas ne znaju ni koliko se ni za koje namene troši budžetski novac na svim nivoima vlasti i dodala da je apsurd tim veći jer ih upravo građani finansiraju.

Prema njenim rečima, u društvu u Srbiji je na delu sprega ekonomske i političke elite.

“Ja tu vidim velike tajkune koji stvaraju političke stranke, a onda one stvaraju male tajkune koji traju privremeno. Tu se i krije tajna zašto mi nijedan od 24 predmeta ne možemo završiti“, rekla je Miroslava Milenović.

Ona je ocenila da je stanje u tradicionalnim medijima danas gore nego pre dve ili pet godina i dodala da ih karakterišu netransparentno vlasništvo i načini finansiranja, te ogroman problem cenzure i autocenzure u njima.

„Nas nema u medijima, kao što već deset godina nema nijednog izveštaja Saveta borbe protiv korupcije na RTS-u. Mi, očito, nismo vest“, rekla je Milenovićeva.

Izvršni direktor Centra za vladavinu prava Ivan Ninić ocenio je da su nevladin sektor i internetski portali, koji „kidaju živce Vladi ili lokalnim samoupravama“, alternativa nepostojećoj opoziciji.

„I umesto da ih struka podrži u tome što su se prihvatili kontrole rada vlasti, oni u javnosti bivaju proglašavani za izdajnike i strane plaćenike“, rekao je Ninić.

Tribinu je organizovalo Udruženja građana Centar građanskih vrednosti, u sklopu projekta „Dobra uprava i javne politike u Subotici“, koji je sproveden uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga