Tribina istoričara: Rehabilitacija Nedića bila bi sramotan i nedopustiv potez

Eventualna sudska rehabilitacija Nedića suštinski ne bi donela ništa posebno novo, jer je “većinska nacionalistička tendencija u društvu Nedića već rehabilitovala”

20. apr 2017

Kvislinška vlada Milana Nedića i sam Nedić snose veliku odgovornost za sprovođenje Holokausta u Srbiji, a rehabilitacija Nedića bi bila “sramotan i nedopustiv” potez, ocenjeno je na tribini istoričara „Jevrejski identitet, antisemitizam i Holokaust” u Novom Sadu.

Milovan Pisari (Pisarri) iz beogradskog Centra za istraživanje i edukaciju o Holokaustu rekao je da su kvislinška vlada Milana Nedića i sam Milan Nedić imali itekako veliku odgovornost u sprovođenju Holokausta i progonu Roma.

“Nedić je bio osoba koja je tokom celog rata širila nacionalsocijalizam i antisemitizam. Vlada Milana Nedića donela je nekoliko uredbi, među kojima i uredbu o oduzimanju celokupne imovine Jevreja, a Nedićeva specijalna policija i žandarmerija vrlo su predano radili na progonu Jevreja i Roma, a nisu morali”, rekao je Pisari.

On je optužio istoričare koji su svedočili u postupku rehabilitacije Nedića da su se „služili lažima“ i falsifikovali istoriju kako bi ga oslobodili krivice, a njihov motiv za to bio je politički i ideološki.

Sanja Petrović Todosijević sa Instituta za noviju istoriju Srbije iz Beograda kazala je da je nacistički okupacioni režim imao apsolutnu podršku u kolaboracionističkoj vladi Milana Nedića, uključujući i sprovođenje zločina u okviru „konačnog rešenja jevrejskog pitanja“.

“Uloga Nedićeve vlade posebno je došla do izražaja posle maja 1942. godine u hvatanju onih Jevreja koji su pokušali da pobegnu iz nemačke okupacione zone. Već do kraja 1941. godine većina jevrejskih muškaraca je bila pobijena, a žene i deca do marta 1942. godine. Od maja meseca 1942. godine moglo se javiti u Berlin da je Beograd ‘oslobođen od Jevreja’”, kazala je Sanja Petrović Todosijević.

Prema njenim rečima, nije samo logor Staro sajmište bio mesto zločina Holokaista, već je to bio i logor na Banjici.

Sanja Petrović Todosijević je ocenila da eventualna sudska rehabilitacija Nedića suštinski ne bi donela ništa posebno novo, jer je “većinska nacionalistička tendencija u društvu Nedića već rehabilitovala”.

Istoričari su kritikovali i Nacrt zakona o logoru Staro sajmište kao neadekvatan, a kao posebno spornu su naveli preambulu koja relativizuje zločin Holokausta.

Na tribini su govorili i Milan Koljanin iz Instituta za savremenu istoriju iz Beograda, Zoltan Devavari sa Učiteljskog fakulteta u Subotici i Milivoj Bešlin sa Instituta za filozofiju i društvenu teoriju.

Tribina je održana u sklopu serije događaja pod zajedničkim nazivom “Sećanje na Holokaust”, koji traju u Novom Sadu od utorka, 18. aprila, do petka, 21. aprila.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga