Tribina: Gušenje autonomije proizvešće tenzije (Audio)

Vojvodina će uvek biti autonomna

29. nov 2012

Dalje odlaganje rešavanja pitanja autonomija u Vojvodini proizvešće nove tenzije, ocenili su učesnici večerasnje tribine u Sremskoj Mitrovici.

Kolumnista Teofil Pančić rekao je da se mora shvatiti vojvođanska specifičnost i ocenio da Vojvodina može biti manje ili više autonomna ili može biti nezavisna, ali četvrta mogućnost ne postoji.

Prema njegovim rečima, Vojvodina ima istorijski, kulturno i političku utemeljenu autonomiju, kakvu nemaju ostali delovi Srbije, zbog čega će ona uvek biti autonomnija od ostalih delova Srbije.

Pančić je odbacio argument da Vojvodina ne treba da bude autonomna, jer je ona većinski etnički srpska teritorija.

“Prema toj logici, onda ni u Nemačkoj ne bi trebalo da postoje pokrajine pošto u tim pokrajinama u većini žive etnički Nemci”, kazao je Pančić.

Tribina Vojvodina noću u MZ Matija Huđi u Sremskoj Mitrovici by ndnv

On je ocenio da nacionalistima uvek treba dežurni neprijatelj i dodao da su sada namerili da im neprijatelj budu nepostojeći “vojvođanski separatisti”.

Pančić je kritikovao i snage koje se zalažu za veću autonomiju Vojvodine i ocenio da one do sada nisu uspele politički artikulisati platformu o tome šta Vojvodina treba da bude.

“Vojvodina u Srbiji mora biti ona emancipatorska snaga kakva je bila Slovenija u bivšoj Jugoslaviji”, rekao je Pančić.

Publicista Pavle Radić rekao je da je Vojvodina “hronični problem” i ocenio je da se mora promeniti koncept srpske politike prema Vojvodini.

“U Srbiji imamo odsustvo svesti o tome šta je realna Srbija, a ne ona fiktivna, mitska, kafanska, o kojoj se mašta po salonima”, rekao je Radić.

Ocenio je da Vojvodina ima energiju da povuče Srbiju ka Evropi, ali preduslov za to je da se oslobode njeni razvojni potencijali.

Sociolog Mirko Đorđević ocenio je da se bliži vreme kada će vojvođansko pitanje biti ozbiljno sagledano.

On je ocenio da je Vojvodina deo srednjoevropskog prostora i kritikovao Srpsku pravoslavnu crkvu da sve radi na tome da Srbija ne uđe u Evropsku uniju, već da postane deo nepostojeće, mitske Rusije.

Sociolog Đokica Jovanović ocenio je da je u Srbiji na delu fašizacija društva, koja je uzrokovana “nacionalističkim cunamijem”.

Prema njegovim rečima, deo građana u Srbiji je zbog toga veoma uplašen .

Tribinu je organizovao NDNV, uz podršku američkog NED-a.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: 2021
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga