Tribina: Države ne žele da se bave žrtvama, jer su bile saučesnici u zločinu

Formirati REKOM da bi se u budućnosti izbegle manipulacije brojem žrtava

13. juna 2016

Predsednik Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih lica sa prostora bivše Jugoslavije Dragan Pjevač izjavio je da države ne žele da se bave žrtvama ratova iz devedesetih godina prošlog veka jer su neposredno bile umešane u te sukobe.

“Državama je u interesu da se stvari ne pomeraju sa mesta zbog njihove neposredne umešanosti u iste, po principu: ne diraj me – ne diram te”, rekao je Pjevač na tribini nakon premijere drugog dela dokumentarnog filma “Religije, nacionalizam i kultura sećanja”.

On je ocenio da sada ponovo svedočimo buđenju nacionalističkih ostrašćenosti na Zapadnom Balkanu.

Sveštenik Srpske pravoslavne crkve Aleksandar Đakovac rekao je da je pomirenje veoma važna tema o kojoj se mora govoriti, kako u budućnosti ne bi ponovo bilo sukoba.

On je rekao da je crkva apatična kada je ova tema u pitanju, ali je ocenio da je uglavnom ista situacija u vladinom i nevladinom sektoru, kao i u celom društvu.

Teoretičar filma i umetnosti Vladimir Kolarić ocenio je da je filmska produkcija u Srbiji “potpuno politizovana i korumpirana”.

“Kultura i umetnost su kod nas instrumentalizovane u svrhe određenih odnosa moći, sa naglaskom na nametanje nacionalističkih konotacija od strane zvaničnih kulturnih institucija”, ocenio je Kolarić.

Reditelj filma i predsednik Centra za istraživanje religije, politike i društva iz Novog Sada Nikola Knežević rekao je da je veoma važno da bude formirana Regionalna komisija za žrtve (REKOM), kako bi se u budućnosti izbegle manipulacije brojem žrtava ratova iz devedesetih godina prošlog veka.

Prema njegovim rečima, spekulisanje brojkama ide na ruku nacionalističkim strujama u regionu.

Projekciju filma i tribinu organizovali su beogradski Dom Omladine i Centar za istraživanje religije, politike i društva, u partnerstvu sa Institutom za studije kulture i hrišćanstva i uz pokroviteljstvo američke fondacije NED.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga