Tribina: Država zaboravila žrtve zločina u Sandžaku

"Vlast se pravi kao da se devedesetih u Sandžaku ništa nije dešavalo"

13. jun 2018

Nemanja Stjepanović iz Fonda za humanitarno pravo ocenio je danas u Novom Pazaru da je Srbija zaboravila zločine nad Bošnjacima Sandžaka tokom devedesetih godina prošlog veka i da ne čini ništa da žrtvama ponudi utehu.

On je na skupu „Odnos Srbije prema zločinima u Sandžaku u procesu evrointegracija“ kazao da je razlog tome i to što Sandžak nema političku snagu da nametne tu temu.

„Naša vlast se pravi kao da se devedesetih u Sandžaku ništa nije dešavalo, a desili su se zločini u Štrpcima, Sjeverinu, Kukurovićima, torture u policijskim stanicama. Vlast ćuti, nema procesuiranja zločinaca, sem za Sjeverin, ali on nije tretirao odgovornost države“, ocenio je on.

Stepanović dodaje da „nema ni pomoći porodicama žrtava, koje Srbija i ne priznaje, nema reparacije, niti im država nudi bilo kakvu utehu“.

Na skupu su govorili i članovi porodica žrtava otmice u Sjeverinu, žrtve policijske torture devedesetih, ali i političkih motivisanih sudskih postupaka iz Novog Pazara.

Predsednica Sandžačkog odbora za zaštitu ljudskih prava i sloboda, koji je organizator skupa, Semiha Kačar poručila je da su evrointegracije jedinstvena prilika da se „Srbija suoči sa prošlošću i preuzme odgovornost za zločine počinjene u Sandžaku tokom devedesetih“.

„Nakon toliko godina se malo šta desilo. Žrtve i dalje tragaju za pravdom, a nedopustivo je da, na primer, žrtve otmice u Štrpcima ne mogu da dobiju status civilnih žrtava rata jer su, navodno, ubijeni na teritoriji druge države. Pa i da su stradali na Aljasci, oni su bili državljani Srbije i ona je dužna da pomogne ostvarivanju prava svojih građana“, istakla je Kačar.

Ona je dodala da o odnosu države prema žrtvama zločina i torture nad Bošnjacima Sandžaka tokom devedesetih godina govori i podatak da se na skupu nije pojavio niti jedan predstavnik državnih organa iako su, kako je rekla, uredno pozvani.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga