Tribina: Cilj protesta je uklanjanje diktatorskog sistema

"U društvu dominira atmosfera straha, a zloupotrebe pomešane sa ucenama su prethodile glasanju"

08. apr 2017

Aktuelni studentski protesti imaju cilj koji prevazilazi izbore, a to je uklanjanje diktatorskog sistema, ocenjeno je na tribini mađarskih intelektualaca iz kružoka Naplo (Napló Kör) i predstavnika Fejsbuk grupe Druga javnost (Második Nyilvánošág) u Subotici.

“Protesti imaju cilj koji prevazilazi izbore, a to je uklanjanje diktatorskog sistema”, rekao je novinar Gabor Bodiš.

Novinas Čaba Presburger ocenio je da se tokom kampanje za predsedničke izbore znalo u kakvoj će se atmosferi odvijati izbori, jer vlast vlada nad celim medijskim prostorom, u društvu dominira atmosfera straha, a zloupotrebe pomešane sa ucenama su prethodile glasanju.

“Izbori su protekli u kontekstu koji se nikako ne može nazvati demokratičnim. Uprkos tome, nijedan opozicioni kandidat nije odbio uslove diktirane od strane vlasti i niko nije na njih odgovorio bojkotom ili demonstracijama”, rekao je Presburger a preneo portal Vojvodina danas.

Književnik Laslo Vegel je ocenio da sadašnja politička struktura neminovno vodi u svojevrsnu autokratiju, pa zato treba menjati samu strukturu.

Etnolog Peter Vataščin optužio je Savez vojvođanskih Mađara da je tokom proteklih 20 godina uspešno iskoristio društvene konflikte za svoje interese.

Književnik Oto Tolnai ocenio je da veliki problem predstavlja nepoznavanje srpskog jezika među mladima.

“Zato se nalaze u uskim zonama oz kojih gledaju uglavnom samo ka Mađarskoj i Zapadnoj Evropi, a ovde postoje mogućnosti za življenje celog života. Ovdašnji mladi ne treba da žive samo u manjinskoj konzervi”, kazao je Tolnai.

Sadržaji kružoka Naplo mogu se napronaći na adresi www.naplo.org.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kampanja
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga