Tribina Antifašističke koalicije: Naš društveni sistem truli i smrdi na fašizam

"Ekstremizam je danas prisutan u svim instiucijama države Srbije, od predsedništva do najmanje mesne zajednice"

28. nov 2018

Aktivistkinja Panonske antifašističke organizacije PAOR Marija Papić Đurić ocenila je da u Zrenjaninu danas vladaju partokratija, autocenzura i cenzura medija i slobode govora i delovanja, te korupcija i monopol vladajuće elite, navodeći da su to uslovi u kojima fašizam nalazi plodno tlo.

„U vreme truljenja ovakvog društvenog sistema smrdi na fašizam. Ovakav društveni sistem i uređenje se malo razlikuju od formalnog fašizma, osim u nazivu“, kazala je ona na tribini vojvođanske Antifašističke koalcije „Gde živi ekstremizam“ održanoj sinoć u Zrenjaninu.

Poručila je da se organizacija PAOR u borbi protiv fašizma, zalaže i za borbu protiv radne eksploatacije, koju, kako kaže, dražava podupire.

„Ova vlast građane drži pod stalnim pritiskom i u strahu od mogućeg sukoba sa Albancima, Hrvatima, Bošnjacima, opasnostima od najezde terorista migranata, a onda se okreću i navodnom unutrašnjem neprijatelju. Poznate su takve prakse iz devedesetih“, rekla je ona.

Desni ektremizam i neofašizam su, kako je dodala, posledica takve pogubne politike, a u Zrenjaninu se manifestuje kroz „nacionalističke salonske-kafanske pojave, koje nisu zanemarljive“.

„Fašistička ideologija svoj primat prvo je dobila u kafanama, odnosno pivnicama gde su tu banalnu ideološku priču širili upravo ljudi slabo informisani, neobrazovani nacionalisti samozvane patriote i rodoljubi, prenoseći svoje ideološke zablude sličnim“, navela je Marija Papić Đurić, dodavši da se današnji društveni sistem ne razlikuje od onog koji je prethodio razvoju fašizma u Italiji i Nemačkoj dvadesetih i tridesetih godina 20. veka.

Govoreći o inicijativi za promenu naziva grada Zrenjanina, ona je kazala da su njeni finansijeri lokalni tajkuni koji su u sprezi sa predstavnicima lokalne vlasti, a koji takođe daju finansijsku podršku i nekim lokalnim ograncima nacionalističkih, klerikalnih, i desno-ekstremističkih stranaka.

„U toj inicijativi leži višestruka idejna i ideološka potreba da se uruši antifašizam, odnosno svaka borba protiv eploatacije ljudi, diskriminacije, neravnopravnosti i nejednakosti“, ocenila je ona, upozorivši da takvi pokušaji doprinose rehabilitaciji fašizma i jačanju neofašizma.

Marija Papić Đurić poručila je da istorijskom revizionizmu i rehabilitaciji fašizma treba stati na put „borbom svim sredstvima“.

Urednik portala „Zrenjanin danas“ Aleksandar Jankov kazao je da su mladi u Srbiji danas skloniji desnici, jer im je namtenuta teza da su komunisti odgovorni za današnje stanje u društvu.

„A to je posledica toga što generacije pre njih nisu na vreme i adekvatno reagovale na ključne društvene probleme. Mi danas na vlasti imamo desnicu, ali i u opoziciji takođe dominira desnica„, ukazao je on.

Jankov je rekao da licemerje karakteriše većinu loklanih medija u Zrenjaninu, ali da se portal „Zrenjanin danas“ trudi da ukazuje na pogubne odluke i inicijative gradske vlasti.

„Mi pratimo priče o javnim nabavkama i tokovima novca. Želimo da pokažaemo građanima da priče koje im oni serviraju nisu realne ni istinite“, rekao je on.

Aktivistkinja Antifašističke koalicije Marija Srdić kazala je da je ekstremizam danas prisutan u svim instiucijama države Srbije, „od predsedništva do najmanje mesne zajednice“.

„Ekstremnisti su se uselili u intitucije, oni ih uzurpiraju. Odlično su umreženi, imaju novac, imaju resurse, i za sve nas je izazov odgovoriti na takve pojave novim načinom“, ocenila je ona.

Marija Srdić ukazala je i da desnom političkom spektru naginje ogroman broj mladih ljudi, navodeći da ekstremističke i neofašističke organizacije imaju veliki broj pratilaca na društvenim mrežama, dok sa druge strane organizacije koje se bave humanim idejama ostaju u malim krugovima i na margini.

Na tribini su predstavljeni radovi studenata koji su istraživali ekstremističke i desničarske organizacije u Novom Sadu i Srbiji, njihovo delovanje i odnos države, odnosno pravosudnih organa prema neofašističkim pojavama i incidentima koje su izazavali.

Rad “Kako se crta ekstremizam” donosi seriju fotografija sa grafitima iz Novog Sada koji promovišu fašističke simbole, a koji su preplavili fasade u svim delovima grada, što ukazuje da je reč o organizovanim akcijama. To su najčešće tradicionalni fašistički simboli svastike, ali i poruke mržnje te veličanja ratnih zločinaca.

Studentska populacija različito percipira ekstremističke stavove i pojave u društvu, pokazalo je istraživanje „Svest o fašizmu“ o odnosu studenata u Novom Sadu prema fašističkim tendencijama, sprovedeno korišćenjem ankete u kojoj je učestvovao 151 ispitanik, oba pola. Značajan procenat anketiranih podleže predrasudama u pogledu položaja manjinskih grupacija u društvu, ali i onih koji uopšte nemaju stav o tome.

Međutim, država je slepa na ovakve pojave, i uprkos zakonima koji zabranju upotrebu ovih simbola, kao i delovanje organizacija koje promovišu mržnju i nasilje – takve pojave prolaze nekažnjeno, pokazuje istraživanje “Efikasnost pravosudnog sistema u suzbijanju ekstremizma u Novom Sadu”. Naime, podaci dobijeni iz tužilaštava i sudova, korišćeni u ovom istraživanju, pokazuju da većina prijava za širenje i izazivanje mržnje i netrpeljivosti po različitim osnovama biva odbačena ili godinama ostaje u pretkrivčnom postupku. Najdrastičniji primer je slučaj Nacionalni stroj, čiji aktivisti su fizički napali učesnike Antifašističke šetnje „Stop fašizmu“ 2007. godine, a u kojem se još ne nazire sudski epilog. Ovakva slika u raskoraku je sa relanošću, jer su svakodnevno prisutni primeri širenja govora mržnje i podstrekivanja nacionalne netrpeljivosti, ocenjuje se u izveštaju i dodaje da se “time šalje poruka da je širenje rasne, nacionalne, verske mržnje i netrpeljivosti prihvatljivo, te da su takva inkriminišuća ponašanja normalna, ako ne i poželjna”.

U okviru projekta nastao je i rad “Kako ekstremizam peva”, u kojem je predočeno da u Srbiji deluju mnogi bendovi sa fašističkim i nacističkim opusom, reč je o takozvanim Oi! bendovima i antikomunističkim bendovima, kako se sami deklarišu. Oni imaju svoju publiku, a nastupaju u odabranim klubovima, ali se takvi nastupi uglavnom ne najavljuju. Uglavnom rade u “ilegali”, koncerti su zatvorenog tipa, karte nisu u slobodnoj prodaji. U tradicionalnim medijima se ne pojavljuju, ali se na društvenim mrežema mogu pronaći njihove pesme u kojima se poziva na rasnu, versku i nacionalnu mržnju, ili veličaju nacisti i sam Adolf Hitler.

Takođe, i istraživanje na osnovu kojeg je urađena mapa “Gde živi ekstremizam” pokazuje da je u Srbiji danas aktivno najmanje 23 desničasrke organizacije koje zagovaraju nacionalnu i versku mržnju. Na mapi su navedena sedišta ili mesta okupljanja fašističkih i ekstremističkih grupa. Neke od tih organizacija aktivne su već godinama poput Srpskog narodnog pokreta 1389, Otačastvenog pokreta Obraz ili Nacionalnog srpskog fronta, koji je naslednik zabranjenog Nacionalnog stroja. Neke od novijih organizacija povezane su Mišom Vacićem i vladajućom koalicijom, neke promovišu Dimitrija Ljotića i Milana Nedića, a neke deluju pod maskom humanitarnih organizacija.

Pre tribine na Gradskom trgu u Zrenjaninu održana je javna akcija Antifašističke koalicije na kojoj su aktivisti razgovarali sa građanima i delili im brošure “Heroine i heroji antifašizma”, u kojima se podseća na neke od učesnika Narodnooslobodilačke borbe koji su proglašeni herojima. Na akciji su puštane partizanske i komunisitičke pesme.

Vojvođanske nevladine organizacije okupljene u Antifašističku koaliciju organizovale su prethodno javne akcije i tribine u Novom Sadu, Kikindi i Beogradu.

Projekat “Mapiranje ekstremizma i građanski otpor – Srbija 2018” sprovode Centar za podršku ženama i vojvođanska Antifašistička koalicija, uz podršku Fondacije za otvoreno društvo Srbija.

Vojvođanska antifašistička koalicija 9. maja ove godine objavila je i Proglas o otporu fašizaciji društva, kojim se poziva na stvaranje društvene snage koja će promovisati vrednosti antifašizma, te pružati otpor političkim i društvenim procesima zasnovanim na totalitarizmu, autoritarizmu, kultu ličnosti, represiji, širenju straha i nasilja.

Antifašističku koaliciju čine: Savez antifašista Vojvodine, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Hrvatski građanski savez, Vojvođanski klub, Zelena mreža Vojvodine, Vojvođanska politikloška asocijacija, Centar građanskih vrednosti, Centar za interkulturalnost, Centar za podršku ženama, Novi Optimizam, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Vojvođanski građanski centar, Vojvođanski kulturni klub „Vasa Stajić“.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga