Tribina: Aktuelni režim u Srbiji produkuje i finansira fašizam i vlada uz upotrebu fašizma

"Mladi su danas potpuno isključeni iz sistema i iz institucija"

11. dec 2018

Politikolog Radivoje Jovović ocenio je da je politički režim Aleksandra Vučića autokratski, te da „produkuje i finansira fašizam i vlada uz upotrebu fašizma“.

„Taj režim stavara društvenu atmosferu u kojoj se opozicija naziva ološ, divljaci, državni neprijatelji“, kazao je Jovović na tribini vojvođanske Antifašističke koalcije „Ekstremizam i ljudska prava – Srbija 2018“ održanoj sinoć u Pančevu povodom Međunarodnog Dan ljudskih prava.

On je naveo da u Srbiji zato nesmetano deluju i brojne neofašističke organizacije koje, između ostalog, za cilj imaju i obračun sa političkim neprijateljima, a to se, kako je dodao, videlo i prilikom nedavnog fizičkog napada na jednog od opozicionih lidera Borka Stefanovića.

Jovović je kazao i da aktuelna vlast fabrikuje skanadale na relaciji Beograd-Priština, te da društvo drži u „stalnoj borbenoj gotovosti“, a onda takve afere rezultuju uzavrelim odnosima i konfliktima u regionu.

„To što danas nema koncentracionih logora, kojih je na ovim prostorima bilo pre dve-tri decenije, ne znači da nema fašizma, već samo to da trenutno fašizam nema ekstremni intenzitet. Mi danas imamo ipak svesnu retoriku predstavnika vlasti u kojoj se opozicija tretira kao neprijatelj“, ukazao je on.

Aktivistkinja „Građanske akcije Pančevo“ Ljiljana Spasić ocenila je da je društvo u Srbiji duboko podeljeno, te da izvršna vlast ne čini ništa da spreči nasilje u društvu, koje, kako je upozorila, više nije samo verbalno.

„U Srbiji danas ne postoji ni ekonomska stabilnost, ni uređenost institucija, niti imamo razvijenu građansku svest, dok političke partije neguju kult lidera. Nama je neophodna solidarnost i građanska hrabrost, lična odgovornost i poštovanje ljudskih i manjinskih prava – kako bismo izborili pravo na pristojan i normalan život“, ocenila je ona.

Ljiljana Spasić poručila je i da građani ne mogu da čekaju da neko drugi uradi nešto za njih, te pozvala civilni sektor da pojača pritisak na donosioce odluka kako bi si obezbediloi poštovanje ljudskih prava.

Dodala je da je poražavajuće što su za civilne organizacije koje zagovaraju građanske vrednosto u Pančevu zatvorne sve institucije poslednjih nekoliko godina.

Ukazala je i da poltičke elite organizovano rade na kolektivnom brisanju sećanja, pre svega na ono što predstavlja antifašističku tradiciju ovog društva.

Studentkinja sociologije Nataša Ivaneža, koja je istraživala delovanje ekstremista u Srbiji, kazala je da većina ekstremističkih desničarskih organzacija u Srbiji deluje legalno, odnosno da su uredno registrovane u Agenciji za privredne registre (APR) i to uglavnom kao humanitarne orgnaizacije, što je, kako je dodala, u suprotnosti sa onim kako deluju u praksi.

Ona je istakla i da su zbog sistema vladanja i poremećenog sistema vrednosti  mladi u Srbiji danas potpuno isključeni iz sistema i iz institucija.

„Niti se pitamo o obilo čemu, sem ako im eventualno trebaju izvođači radova ili topovsko meso. Naši udžbenci istorije se završavaju na 1945. godini i mi ni ne znamo šta je antifašizam. Živimo u apsolutno konfuznom društvu u kojem preovlađuje šizofrena atmosfera„, ocenila je ona.

Pravnica Milica Nedović, koja je istraživala postupanje pravosudnih organa u postupcima za krivična dela širenja mržnje i netrpeljivosti, navela je da većina takvih kirivčnih dela završava u pretkrivičnom postupku, odnosno da tužilaštva ne podižu optužnice, dok oni koji podnose privatne prijave odustaju od postupka jer proces predugo traje.

„To pokazuje da nema sankcija za kršenje ljudskih prava„, ocenila je ona.

Javna akcija i tribina u Pančevu, na kojoj je nastupao i hor „Naša pjesma“ sa antifašističkim repertoarom, organizovani su u okviru projekta “Mapiranje ekstremizma i građanski otpor – Srbija 2018” koji sprovode Centar za podršku ženama i vojvođanska Antifašistička koalicija, uz podršku Fondacije za otvoreno društvo Srbija.

U okviru ovog projekta mladi polaznici istraživali su ekstremističke i desničarske organizacije u Novom Sadu i Srbiji, njihovo delovanje i odnos države, odnosno pravosudnih organa prema neofašističkim pojavama i incidentima koje su izazavali.

Vojvođanske nevladine organizacije okupljene u Antifašističku koaliciju organizovale su prethodno javne akcije i tribine u Novom Sadu, Kikindi i Beogradu i Zrenjaninu.

Vojvođanska antifašistička koalicija 9. maja ove godine objavila je i Proglas o otporu fašizaciji društva, kojim se poziva na stvaranje društvene snage koja će promovisati vrednosti antifašizma, te pružati otpor političkim i društvenim procesima zasnovanim na totalitarizmu, autoritarizmu, kultu ličnosti, represiji, širenju straha i nasilja.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga