Tri predsednika imenovali izaslanike za REKOM

Izaslanike su imenovali predsednik Hrvatske Ivo Josipović, predsednik Makedonije Đorđe Ivanov i predsednik Crne Gore Filip Vujanović

29. jan 2013

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović, predsednik Makedonije Đorđe Ivanov i predsednik Crne Gore Filip Vujanović imenovali su lične izaslanike za REKOM, saopštila je danas koalicija nevladinih organizacija koja se zalaže za formiranje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o žrtvama ratova na prostoru bivše SFRJ (REKOM).

Izaslanici predsednika učestvovaće u radu Regionalne ekspertske grupe za razmatranje Predloga Statuta REKOM-a, koji je predložila Koalicija za REKOM, i ustavno-pravnih mogućnosti za osnivanje te komisije, navodi se u saopštenju za javnost.

Dodaje se da će se sastanak ličnih izaslanika predsednika država, uz učešće predstavnika Koalicije za REKOM, održati pod pokroviteljstvom jednog od predsednika država, bez prisustva medija, ali se ne precizira kada će sastanak biti održan.

Josipović je za svoju izaslanicu imenovao Zlatu Đurđević, redovnu profesoricu na Pravnom fakultetu Univerziteta u Zagrebu, Ivanov je delegirao Lubena Arnaudoskog, zamenika generalnog sekretara za pravne i organizacione poslove u svom kabinetu, a Vujanović je imenovao dekanicu Fakulteta političkih nauka u Podgorici, profesoricu Sonju Tomović-Šundić.

Koalicija za REKOM uputila je ranije pismo svim predsednicima država u regionu u kojem je od njih zatražila da imenuju lične izaslanike za REKOM.

Ta koalicija zalaže se da države nastale raspadom bivše SFRJ formiraju Regionalnu komisiju za utvrđivanje činjenica o žrtvama ratova, jer su i ratovi iz devedesetih godina prošlog veka imali regionalni karakter.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga