Tri medalje za gimnazijalce-informatičare iz Srbije na Olimpijadi u Tajvanu

Međunarodna informatička olimpijada je najprestižnije međunarodno takmičenje iz programiranja, a ove godine je na njemu učestvovalo 311 takmičara iz 82 zemlje

26. jul 2014

Gimnazijalci iz Srbije osvojili su dve srebrne medalje i jednu bronzanu na 26. Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi u Tajvanu (Tajpeju), saopštio je danas vođa ekipe Nikola Milosavljević.

Srebrne medalje osvojili su Dimitrije Erdeljan, učenik gimnazije “Jovan Jovanović Zmaj“ u Novom Sadu i Marko Stanković, učenik gimnazije “Svetozar Marković“ u Nišu, a učenik iste niške gimnazije Ivan Stošić osvojio je bronzanu medalju.

Srbiju je predstavljao i Andrej Ivašković, učenik Matematičke gimnazije u Beogradu, kome je malo nedostajalo do bronzane medalje.

Međunarodna informatička olimpijada je najprestižnije međunarodno takmičenje iz programiranja, a ove godine je na njemu učestvovalo 311 takmičara iz 82 zemlje.

Vođe ekipe bili su Nikola Milosavljević sa Prirodno-matematičkog fakulteta (PMF) u Nišu i Marko Savić sa novosadskog PMF-a.

Ekipa Srbije za ovo takmičenje odabrana je posle niza takmičenja koje uključuju kvalifikacije, okružno takmičenje, državno takmičenje i Srpsku informatičku olimpijadu kao završni stupanj. Završne pripreme u trajanju od sedam dana održane su u Istraživačkoj stanici Petnica i finasirane su od strane Majkrosoftovog razvojnog centra u Srbiji (Microsoft Development Center Serbia – MDCS). Troškove puta na Međunarodnu informatičku olimpijadu pokrilo je Ministrastvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije.

Takmičari iz Srbije sleteće na beogradski aerodorom „Nikola Tesla“ večeras oko 22 sata, letom iz Varšave.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: 2021
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga