- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Tri i po miliona naloga na Fejsbuku-opasnost za maloletnike

U Srbiji ima više od tri i po miliona naloga na društvenoj mreži Fejsbuk (Facebook), a većinu ih poseduju maloletnici koji su najpodložniji da postanu žrtve pedofila na internetu, rekao je danas u Novom Sadu predstavnik Odeljenja za Visokotehnološki kriminal MUP-a Srbije Radoje Vuković.

„Fotografije koje maloletnici ostavljaju na Fejsbuku vrlo često se zloupotrebljavaju, a neretko deca postaju i žrtve napada“, rekao je Vuković na skupu povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv nasilja i zlostavljanja na internetu.

On je naveo da je policija u 2010. godini uhapsila devetoro osumnjičenih za pedofiliju preko interneta, a da je prošle godine uhapšeno 40 osoba, što govori da broj izvršilaca tih krivičnih dela u Srbiji rapidno raste.

Vuković je rekao da su prevencija i obrazovanje ključni za bezbednost maloletnika na internetu, jer sama represija ne može da reši probleme, već treba uključiti i škole i fakultete, kao i sve institucije u borbi protiv te pošasti.

„Ne postoji tačan profil izvršilaca ovog krivičnog dela. To mogu biti osobe koja imaju završenu osnovnu školu, ali i oni koji imaju fakultet pa i doktori nauka. Nemamo tačno profilisano ni da li su potencijalni izvršioci oni koji su oženjeni, razvedeni, ili oni koji
imaju ili nemaju decu“, naveo je Vuković.

Prema njegovim rečima, pored dece, važno je edukovati i roditelje, nastavnike i policajce.

„Često se dešava da roditelji i ne znaju šta im deca rade na internetu, i to je najveći problem“, ukazao je Vuković.

Uzrok za to je, dodao je on, to što roditelji ili nemaju vremena da se bave time, ili ne žele, ili se pak plaše nečega što je za njih nepoznato.

„Ključna stvar je da se uspostavi poverenje između dece i roditelja i da deca slobodno smeju da kažu ukoliko im se nešto sumnjivo dešava na internetu. Deca često, zbog svoje mladosti i radoznalosti, nisu svesna šta im se može desiti“, kazao je Vuković.

On je podsetio da Fejsbuk ima ograničenje sa koliko se godina može postati član te društvene zajednice, ali deca često lažu da su starija, samo da bi otvorila naloge, a potom postavljaju svoje fotografije, koje su često polunage ili u eksplicitnim pozama.

„Na taj način, oni izazivaju potencijalne predatore. Takođe, deca ne shvataju da i koršićenje veb kamera može da bude velika opasnost za njih, jer nikada ne znate ko je sa one druge strane ekrana“, rekao je Vuković.

On je dodao da postoji i veliki problem sa on-lajn zavođenjem, gde izvršioci tih krivičnih dela često prave lažne profile na Fejsbuku, Tviteru (Twitter) ili Maj spejsu (My Space) i prilagođavaju se potrebama deteta, praveći se da ih razumeju i da su im drugari.

„Na kraju, kriminalci iniciraju sastanak na koje dete ode a da ne obavesti ni roditelje niti bilo koga drugog. Takvi susreti se ponekad završe izvršenjem teških krivičnih dela“, upozorio je Vuković.

Na skupu u Skupštini Novog Sada danas je promovisan i Centar za prevenciju devijantnog ponašanja kod mladih, koji se bavi i potencijalnim problemima sa zlostavljanjem putem interneta.

Kako je rečeno, Novi Sad je prvi grad u Srbiji koji ima takav centar.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!