- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Tri i po decenije od smrti Josipa Broza Tita

Pre 35 godina, 4. maja 1980. godine, umro je Josip Broz Tito – neprikosnoveni lider Jugoslavije, proslavljeni ratni komandant i jedan od osnivača i čelnika Pokreta nesvrstanih.

Rođen je u Kumrovcu, u Zagorju, 1892. godine. Tokom njegovog života kao datum rođenja obeležavan je 25. maj, i to kao Dan mladosti.

Kao vođa Komunističke partije Jugoslavije predvodio je u Drugom svetskom ratu antifašistički partizanski pokret (Narodnooslobodilačka vojska) jugoslovenskih naroda, a iz rata je izašao kao legendarni vođa.

Na čelu socijalističke Jugoslavije nalazio se punih 35 godina.

Godine 1948. odbacio je Rezoluciju Informbiroa komunističkih partija i odolevao snažnom Staljinovom pritisku, nakon čega je godinama veoma vešto lavirao između istočnog i zapadnog bloka, izborivši sasvim osobenu poziciju Jugoslavije kao čelnice Pokreta nesvrstanih.

Bio je jedan je od osnivača Pokreta nesvrstanih, što je u tadašnjim međunarodnim okolnostima imalo veliki značaj. Njegova uloga u tom pokretu, u poznijoj fazi, posebno je upamćena po doslednom nastojanju da se nesvrstani zadrže po strani od uticaja pojedinih problokovski opredeljenih članica.

Sahrani Josipa Broza Tita u Beogradu prisustvovalo je više od 200 visokih ličnosti iz celog sveta, što je najveća sahrana jednog državnika. To je nesumnjivo izraz njegove sasvim posebne istorijske uloge i izuzetnog ugleda koji je uživao širom sveta.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!