Tri godine od smrti Mirka Đorđevića

Sećanje na posthumnu nagradu "Dobar primer Novog optimizma"

18. apr 2017

Na današnji dan, pre tri godine, preminuo je Mirko Đorđević, esejista, prevodilac, religiolog.

Rođen je u mahali Balčine u selu Brodu na Vlasini 1938. godine. Bio je član Foruma pisaca, PEN kluba i dobitnik nagrada „Konstantin Obradović“ 2007. za unapređenje i širenje kulture ljudskih prava; „Dušan Bogavac“ 2008. za etiku i hrabrost; „Vukove povelje“ 2008. za vrhunska ostvarenja u istraživanju nacionalne kulture i pedagoške baštine i Nagrade za toleranciju među narodima Vojvodine 2009.

Bio je član Saveta Nezavisnog društva novinara Vojvodine i potpredsednik Pokreta „Novi optimizam“.

Preminuo je u Šimanovcima, gde je i živeo, 18. aprila 2014. godine. Objavio je knjige: „Osmeh boginje Klio“ 1986; „Znaci vremena“ 1998; „Sloboda i spas hrišćanski personalizam“ 1999; „La voix d’une autre Serbia“, Pariz 1999; „Legenda o trulom Zapadu“ 2001; „Sjaj i beda utopije“ 2006; „Kišobran patrijarha Pavla“ 2010; „Balkanska lađa u oluji“ 2010; „Oslobođenje i spasenje“ 2012; „Pendrek i prašina“ 2013; „Jevanđelje po Mariji“ 2014. Sarađivao je u brojnim uglednim domaćim i stranim listovima i naučnim časopisima.

Osim što je bio važan za ovo društvo kao mislilac, bio je važan i za Pokret ,,Novi optimizam“ kao njegov počasni potpredsednik, bez ograničenja mandata, kako je sam voleo da doda. Mirko Đorđević je čovek koji je bio kako inspiracija, tako i izvor neprocenjive podrške pokretu ,,Novi optimizam“.

Svake godine 10. decembra, na Međunarodni dan ljudskih prava, pokret ,,Novi optimizam“ dodeljuje nagradu osobama koje se svojim delovanjem i zalaganjima bore za vrednosti koje su jasno izražene u Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima i Proglasu ,,Novog optimizma’’, te svojom inicijativom daju dobar primer zajednici i društvu.

2014. godine obeleženo je 10 godina “Novog optimizma” a nagrada “Dobar primer Novog optimizma” se nije dodelila, već je ,,otišla u nebo“ Mirku Đorđeviću. Posthumna dodela nagrade bila je prilika da se priredi omaž Mirku Đorđeviću i da ga se sete najbliži prijatelji i saradnici, kao i svi oni koji su godinama slušali i čitali njegove reči. Na događaju su govorili Zlatko Paković, koji je pročitao obrazloženje zbog čega nagrada pripada upravo Mirku Đorđeviću, zatim Dragan Todorović, novinar ,,Vremena“, prošlogodišnji laureat nagrade ,,Dobar primer Novog optimizma“, Nebojša Popov, urednik lista ,,Republika“, Pavel Domonji, nekadašnji predstavnik Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, Dragan Stojković, izdavač MOSTART-a, kao i Nedim Sejdinović iz Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

“Novi optimizam” vas podseća kako je bilo tog 10. decembra 2014. godine.
(Novi optimizam) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga