- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Tri godine od rekordnog vodostaja na Savi

Na današnji dan pre tri godine vodostaj Save kod Sremske Mitrovice dostigao je dotad nezabeleženih 869 centimetara, a odbrana od poplava u Sremu u proleće 2014. godine biće zapamćena kao jedna od najvećih na području Vojvodine, podsetilo je danas Javno vodoprivrednopreduzeće Vode Vojvodine.

Odbrana na fruškogorskim potocima i na 120 kilometara Save, od Jamene do Kupinova, trajala je 55 dana, a najteže je bilo sredinom maja, kada je Sava oborila sve dotadašnje rekorde. Davne 1974. godine Sava kod Sremske Mitrovice zaustavila se na 800 centimetara, podseća se u saopštenju za javnost.

Zbog probijanja savskih nasipa u Hrvatskoj, voda je stigla kroz branjeno područje i potopila selo Jamena na samoj granici sa Bosnom i Hercegovinom i Hrvatskom, a stanovništvo je na vreme evakuisano.

Osim Jamene, ogromna količina vode koja je nekontrolisano stizala – ne koritom reke, već kroz šume i atare, ugrožavala je i Sremsku Raču, Bosut, Morović, Višnjićevo, ali i Sremsku i Mačvansku Mitrovicu.

Na odbrani ugroženih sremskih sela danonoćno je radila gotovo cela vojvođanska vodoprivreda, kao i sremska komunalna preduzeća i stotine volontera.

“Za nepunih 48 sati sela su ‘opasana’ privremenim nasipima dugačkim 40 kilometara. U zemljane nasipe u rekordnom roku ugrađeno je oko 180.000 kubika zemlje i na hiljade džakova sa peskom. Pored toga, u privremene odbrambene linije ugrađeno je i milion malih džakova sa peskom, 6.700 džambo džakova, 430 rolni folije i preko 16.000 kubika peska”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je odbrana koštala oko 300 miliona dinara, a u rekonstrukcije i sanacije oštećenih odbrambenih linija i objekata, u protekle tri godine uloženo je još toliko.

Vode Vojvodine su podsetile da su izdale i knjigu „Kako smo branili Srem“, koja predstavlja verno svedočanstvo o odbrani od poplava na Savi, i koja se može pronaći na sajtu preduzeća.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!