Tri godine od rekordnog vodostaja na Savi

"Kako smo branili Srem"

17. maj 2017

Na današnji dan pre tri godine vodostaj Save kod Sremske Mitrovice dostigao je dotad nezabeleženih 869 centimetara, a odbrana od poplava u Sremu u proleće 2014. godine biće zapamćena kao jedna od najvećih na području Vojvodine, podsetilo je danas Javno vodoprivrednopreduzeće Vode Vojvodine.

Odbrana na fruškogorskim potocima i na 120 kilometara Save, od Jamene do Kupinova, trajala je 55 dana, a najteže je bilo sredinom maja, kada je Sava oborila sve dotadašnje rekorde. Davne 1974. godine Sava kod Sremske Mitrovice zaustavila se na 800 centimetara, podseća se u saopštenju za javnost.

Zbog probijanja savskih nasipa u Hrvatskoj, voda je stigla kroz branjeno područje i potopila selo Jamena na samoj granici sa Bosnom i Hercegovinom i Hrvatskom, a stanovništvo je na vreme evakuisano.

Osim Jamene, ogromna količina vode koja je nekontrolisano stizala – ne koritom reke, već kroz šume i atare, ugrožavala je i Sremsku Raču, Bosut, Morović, Višnjićevo, ali i Sremsku i Mačvansku Mitrovicu.

Na odbrani ugroženih sremskih sela danonoćno je radila gotovo cela vojvođanska vodoprivreda, kao i sremska komunalna preduzeća i stotine volontera.

“Za nepunih 48 sati sela su ‘opasana’ privremenim nasipima dugačkim 40 kilometara. U zemljane nasipe u rekordnom roku ugrađeno je oko 180.000 kubika zemlje i na hiljade džakova sa peskom. Pored toga, u privremene odbrambene linije ugrađeno je i milion malih džakova sa peskom, 6.700 džambo džakova, 430 rolni folije i preko 16.000 kubika peska”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je odbrana koštala oko 300 miliona dinara, a u rekonstrukcije i sanacije oštećenih odbrambenih linija i objekata, u protekle tri godine uloženo je još toliko.

Vode Vojvodine su podsetile da su izdale i knjigu „Kako smo branili Srem“, koja predstavlja verno svedočanstvo o odbrani od poplava na Savi, i koja se može pronaći na sajtu preduzeća.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Ups!
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga