Trećina Grka žali za vojnom huntom

Nostalgičari za vremenom represivne vojne vladavine kažu da im nedostaje sigurnost i viši životni standard za koji smatraju da su ga imali, pokazuju rezultati ankete

21. apr 2013

Skoro trećina Grka kaže da im je bolje bilo pod upravom vojne hunte u periodu od 1967. do 1974, nego danas, rezultat je ankete levičarskog lista Elefterotipija.

Oko 30 odsto ispitanih u anketi agencije „Metron analizis“ žali za boljim danima pod, kako kažu „režimom pukovnika“ – sedmogodišnjom vojnom diktaturom koja je počela državnim udarom 21. aprila 1967. godine, preneo je AFP.

Na današnju 46. godišnjicu, Grci se bore sa velikom recesijom i zaduženom privredom koja zavisi od međunarodnih zajmova, stopom nezaposlenosti od 27 odsto i porastom samoubistava i ubistava, navodi francuska agencija.

Nostalgičari za vremenom represivne vojne vladavine kažu da im nedostaje sigurnost i viši životni standard za koji smatraju da su ga imali, pokazuju rezultati ankete.

Među ispitanicima njih skoro polovina je navela da su glasali za konzervativnu Novu demokratsku partiju premijera Antonisa Samarasa.

Levičarske i antirasističke grupe obeležiće godišnjicu državnog udara mitinzima u nekoliko gradova, uključujući i Atinu.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga