Treći sveslovenski narodni ustanak

Hiljade ljudi tražilo ostavku Vlade u centru Ljubljane, nakon ranijeg okupljanja Janšinih pristalica na istom mjestu

09. feb 2013

Nekoliko hiljada učesnika takozvanog trećeg sveslovenskog narodnog ustanka počelo se razilaziti iz centra Ljubljane, gdje su demonstrirali protiv Vlade Janeza Janše.

Reporter Al Jazeere Ivan Čorkalo rekao je kako je desetak demonstranata pokušalo probiti zaštitnu ogradu i policijski kordon na kraju protesta. Policija je upotrijebila suzavac i situacija se ubrzo smirila.

Demonstranti su zahtijevali ostavke Vlade, poslanika u Parlamentu i prijevremene izbore.

Policija je saopćila da je od novembra prošle godine održano 127 javnih okupljanja, na kojima je sudjelovalo 92.000 ljudi.

Počinjeno je 37 krivičnih dijela, povrijeđeno je 89 policajaca i 12 građana,  a oštećeno 18 zgrada i 23 policijska automobila.

Ranije u petak, na Kongresnom trgu se okupilo 12.000 pristalica premijera Janeza Janše, koji su stigli iz svih dijelova Slovenije.

Čorkalo je javio kako se u slovenskim medijima uveliko nagađa o pregrupiranju političkih stranaka u Parlamentu, jer je Janša izgubio podršku većine koalicionih partnera.

Kako javljaju mediji, tri slovenske stranke mogle bi predložiti Franca Arhara za novog mandatara Vlade, a koji je inače angažiran kao slovenski stručnjak u pregovorima s Hrvatskom u sporu o Ljubljanskoj banci.

Ranije u petak, iz civilnog udruženja Zbor za republiku saopćeno je da se na Kongresnom trgu okupilo skoro 12.000 Janšinih simpatizera i članova njegove Slovenske demokratske stranke (SDS) iz cijele države, koji su u slovensku prijestolnicu stigli autobusima.

Prema procjenama slovenske policije, na skupu se okupilo oko 9.000 ljudi.

Okupljanje je organizirano simbolično na državni praznik Dana kulture, kojim Slovenija obilježava godišnjicu smrti najpoznatijeg pjesnika Franca Prešerna.

Učesnicima protesta se videoporukom obratio Janša direktno iz Brisela, gde učestvuje na samitu lidera Evropske unije (EU). On je zahvalio svima koji su došli i „tako pokazali da im je stalo do njihove domovine“.

On je poručio da nije uvijek rješenje izlazak na ulicu, ali da su, sada, kako je naveo, njegove pristalice bile primorane na to.

‘Nemamo izbora’

„Oni su nas na to primorali i nemamo izbora“, poručio je Janša.

On je proteste demonstranata nezadovoljnih vladajućim političkim elitama, koji se već dva mjeseca okupljaju u slovenskim gradovima, poistovijetio s nekadašnjim potezima Komunističke partije.

„Došli smo do trenutka kada treba odlučno djelovati protiv ljevičarskog fašizma“, rekao je slovenki premijer, zahvalivši na dobro obavljenom poslu policiji koja je obezbjeđivala skup.

Okupljanje Janšinih simpatizera policija je ocijenila rizičnim događajem, a skup su osiguravale jake policijske snage, no nije zabilježen nijedan incident.

Janšini simpatizeri tvrde da su antivladine demonstracije, koje traju više od dva mjeseca, usmjerene najviše na destabilizaciju Vlade, što je dovelo do raspada vladajuće koalicije.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga