Treća žrtva korona virusa u Srbiji, najavljene radikalnije mere u sprečavanju širenja zaraze

"I blaga klinička slika biće razlog za izolaciju u bolnici"

23. mar 2020

Tokom popodneva umrla 60-godišnja žena koja je bila zaražena korona virusom, hospitalizovana u KBC „Dragiša Mišović“, koja je treća žrtva te bolesti u Srbiji, saopšteno je večeras na konferenciji za novinare u Beogradu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić večeras je najavio i radiklanije mere u sprečavanju širenja virisa korona, te masovno testiranje građana na taj virus.

On je na konferenciji za medije u Vladi Srbije kazao da je to odlučeno nakon sastanka sa medicinskim stručnjacima iz Kine koji su, kako je naveo, na taj način za 29 dana rešili širenje virusa u gradu u Kini koji je veličine Srbije.

Predsednik je naveo da će se promeniti pristup u lečenju bolesnika i dodao da će pripadnici Vojske Srbije pripremiti 3.000 kreveta za koje će se tokom sutrašnjeg dana dogovoriti gde će biti smešteni.

Kazao je da bi mogli biti smešteni u Beogradu na Sajmu ili u Studentskom gradu, dok će u Novom Sadu to biti „Spens“.

Vučić je kazao da će lekari pokušati da „istraže gotove sve kontakte sa licima koju su zaražena“, kao i kontakte pacijenata kod kojih će biti potvrđen taj virus narednih dana.

Dodao je da se „podrazumeva“ da se testiranje odnosi i na građane koji budu osetili simptome tog virusa.

Vučić je naveo da to znači da će u narednih nekoliko dana, kada Vojska bude obezbedila smeštaj, i blaga klinička slika biti razlog za izolaciju u bolnici.

On je naglasio da „neće postojati mogućnost“ napuštanja samoizolacije i da će policija kontrolisati ljude u samoizolaciji, a ko je prekrši, sledi mu tri do 12 godina zatvora.

Vučić je rekao da će teži bolesnici biti lečeni uz pomoć kliničkih respiratora u bolnicama u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

Predsednik je naveo da se razmatra izolacija grada Beograda, a naročito 10 centralno gradskih opština.

(Autonomija/Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga