Traže privremeni granični prelaz

Iako naselje Gara iz Mađarske i Riđicu u Srbiji razdvaja udaljenost od dva i po kilometara, žitelji ova dva mesta prinuđeni su da idu obilaznicom punih 98 kilometara

05. apr 2011

Naselje Gara iz Mađarske i Riđicu u Srbiji razdvaja udaljenost od dva i po kilometara i državna granica. Žitelje dva mesta povezuju ne samo prijateljstva, nego i rodbinske veze, ali ukoliko se posećuju moraju da idu obilaznicom i da prevale 98 kilometara. Nekada je ovuda išla železnička pruga Baja-Gara-Riđica-Sombor, kojoj danas više nema ni traga. Ukoliko bi funkcionisao granični prelaz između dva naselja, dužina puta od Beograda do Budimpešte bila bi kraća za 60 kilometara.
Gradonačelnik Gare i Savet mesne zajednice Riđica već duže vremena pokušavaju da ishoduju otvaranje graničnog prelaza između dva naselja koji bi radio delimično tokom dana. Nakon načelne dozvole bili bi spremni da iz konkursnih sredstava izgrade deonicu puta od 2,5 kilometara koja bi povezivala dva naselja.
Želeli bi, međutim, da se i do tada međusobno sreću, dok čekaju na dozvolu. Zbog toga su  sadazatražili otvaranje privremenog graničnog prelaza. Riđica je tražila dozvolu za prelazak granice između 14 i 16 časova 22.maja, na dan sela, a Gara bi želela da granica bude otvorena između 9 i 11 časova 12.juna, na Dan lovaca, a prelaz granice bio bi omogućen naravno uz važeće putne isprave.
U oba sela se nadaju da će dobiti neophodnu dozvolu, budući da je i ranije, prilikom verskih praznika, bila data mogućnost za otvaranje privremenog graničnog prelaza.

(Mađar so)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga