- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Traže da se ulica u Beranama zove po Ratku Mladiću

Savjet za davanje predloga naziva naselja, ulica i trgova većinom glasova usvojio je da jedna ulica u Beranama ponese ime generala Ratka Mladića, bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske i haškog osuđenika, dok predlog da jedna od ulica dobije ime Pavla Đurišića nije dobio većinsku podršku članova Savjeta.

Kako prenosi portal Espona, pored imena Mladića i Đurišića, na sjednici Savjeta je razmatrano još nekoliko desetina predloga o imenovanju i preimenovanju ulica na području beranske opštine, a sjednica Savjeta, koji je bio u punom sastavu, održana je prije nekoliko dana.

Savjet broji sedam članova: Goran Kiković, Petar Labudović, Bogdan Fatić, Fahrudin Hadrović, Draško Došljak, Miloš Raković i Zoran Milović.

Predsjednik Savjeta Goran Kiković je kazao da je riječ o savjetodavnom tijelu koje nema pravo odlučivanja, već, mišljenje prosljeđuje nadležnom Sekretarijatu, a da konačnu riječ o dodjeli imena ulica ili njihovom preimenovanju donosi nadležno Ministarstvo.

„Savjetu je pristigao veliki broj predloga od institucija i pojedinaca i tačno je da su među njima bili i oni da jedna od ulica dobije ime Ratka Mladića i taj prijedlog je prošao, dok predlog da i jedna ulica ponese ime vojvode Pavla Đurišića nije dobio sglasnost, jer je za njega glasalo tri člana, od sedam, koliko je prisustvovalo sjednici“, kazao je Kiković.

On je ocijenio da u podržanom predlogu da ime Ratka Mladića dobije jedna od beranskih ulica, ali i da predlog da Pavle Đurišić ne dobije većinu, prema njegovom mišljenju, nema ništa čudno.

„To samo pokazuje koliko je vojvoda Đurišić satanizovan, jer je, na primjer, predlog da jedna od ulica dobije ime vojvoda Momčilo Đujić dobio podršku većine članova Savjeta“, istakao je Kiković.

Prema njegovim navodima, pored Mladića, Đurišića i Đujića, Savjet je raspravljao i o predlozima da imena ulica dobiju i neki od narodnih heroja, pjesnici,književnici, te da su među predlozima bila imena različitih ideologija, vjeroispovijesti i nacionalnosti.

Da podsjetimo, članom 10. Zakona o spomen obilježjima, pored ostalog, istaknuto je da nije dozvoljeno podizati spomen obilježje: „za događaj koji simbolizuje, odnosno označava saradnju sa okupatorom, njegovim saveznikom ili pomagačem“, „licu koje je bilo saradnik okupatora, njegovog saveznika ili pomagača“, „licu koje je zastupalo fašističke, šovinističke ili nacističke ideje ili ideologije“, „licu koje je osuđeno za krivično djelo protiv čovječnosti ili drugih dobara zaštićenih međunarodnim pravom ili je proglašeno ratnim zločincem“.

Kako je pricizirano članom 2 istog zakona, „Spomen obilježjem smatra se naziv javne ustanove, javnog preduzeća, naselja i javnog objekta (ulica, trg, put, park, česma i drugo)“.

EU: Glorifikovanje ratnih zločinaca protivno evropskim vrednostima

Portparolka Evropske komisije Ane Pisonero je povodom predloga da ulica u crnogorskom gradu Berane bude nazvana po generalu Ratku Mladiću, osuđenom za genocid, izjavila da su „glorifikovanje ratnih zločinaca, revizionizam i negiranje dokumentovanih i utvrđenih činjenica o ratnim događajima, uključujući ratne zločine, u suprotnosti s najosnovnijim evropskim vrednostima“.

„EU očekuje od političkih lidera, uključujući one na lokalnom nivou, da poštuju žrtve konflikata i da iskreno afirmišu demokratiju, pravdu i pomirenje na Zapadnom Balkanu„, rekla je Pisonero za Glas Amerike.

Savet Opštine Berane za davanje naziva naseljima, ulicama i trgovima je većinom glasova prihvatio predlog „Srpskog monarhističkog pokreta“ da jedna ulica bude nazvana po Mladiću, bivšem komandantu Vojske Republike Srpske.

Mladića je Haški tribunal nepravosnažno osudio na doživotni zatvor pošto ga je proglasio krivim za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i za uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, tokom rata u BiH.

(RTCG, Beta, foto: espona.me)

Podelite ovu stranicu!