- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Transparentnost Srbije u pismu premijerki: Vlada da objavi plan vakcinacije

Transparentnost Srbija (TS) pozvala je Vladu Srbije da objavi plan vakcinacije protiv virusa korona, odnosno da taj dokument izradi i objavi, ukoliko još ne postoji.

U pismu premijerki Ani Brnabić, iz te organizacije su naveli da su od funkcionera do javnosti dopirale „veoma različite i u velikoj meri neprecizne izjave u vezi sa prioritetima, odnosno planom imunizacije“.

„Potpuno smo svesni da će na dinamiku planirane imunizacije u velikoj meri uticati dostupnost vakcina na svetskom tržištu, na šta državni organi Srbije nemaju neposredni uticaj. Međutim, bez obzira na raspoloživost vakcina, uvereni smo da postoji mogućnost i potreba da se objavi dokument na osnovu kojeg će građani moći jasno da vide za koje grupe ljudi je planirano da se prioritetno obezbedi mogućnost imunizacije, u skladu sa raspoloživim sredstvima“, stoji u pismu TS.

Navodeći da u vreme pandemije svinjskog gripa veliki broj nabavljenih vakcina nije bio iskorišćen, apelovali su na vladu da utvrdi potrebe za nabavkom vakcina, „kako na osnovu saveta medicinskih stručnjaka, tako i na osnovu prikupljanja informacija o zainteresovanosti građana“.

Pozvali su Vladu Srbije i da ukine zaključak na osnovu kojih su podaci koji se odnose na sve nabavke lekova, testova, medicinskih sredstava, zaštitne lične opreme i drugih neophodnih sredstava i opreme radi lečenja obolelih virusom korona, označeni stepenom tajnosti „strogo poverljivo“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!