Transparentnost Srbije u pismu premijerki: Vlada da objavi plan vakcinacije

„Potpuno smo svesni da će na dinamiku planirane imunizacije u velikoj meri uticati dostupnost vakcina na svetskom tržištu, na šta državni organi Srbije nemaju neposredni uticaj"

08. jan 2021

Transparentnost Srbija (TS) pozvala je Vladu Srbije da objavi plan vakcinacije protiv virusa korona, odnosno da taj dokument izradi i objavi, ukoliko još ne postoji.

U pismu premijerki Ani Brnabić, iz te organizacije su naveli da su od funkcionera do javnosti dopirale „veoma različite i u velikoj meri neprecizne izjave u vezi sa prioritetima, odnosno planom imunizacije“.

„Potpuno smo svesni da će na dinamiku planirane imunizacije u velikoj meri uticati dostupnost vakcina na svetskom tržištu, na šta državni organi Srbije nemaju neposredni uticaj. Međutim, bez obzira na raspoloživost vakcina, uvereni smo da postoji mogućnost i potreba da se objavi dokument na osnovu kojeg će građani moći jasno da vide za koje grupe ljudi je planirano da se prioritetno obezbedi mogućnost imunizacije, u skladu sa raspoloživim sredstvima“, stoji u pismu TS.

Navodeći da u vreme pandemije svinjskog gripa veliki broj nabavljenih vakcina nije bio iskorišćen, apelovali su na vladu da utvrdi potrebe za nabavkom vakcina, „kako na osnovu saveta medicinskih stručnjaka, tako i na osnovu prikupljanja informacija o zainteresovanosti građana“.

Pozvali su Vladu Srbije i da ukine zaključak na osnovu kojih su podaci koji se odnose na sve nabavke lekova, testova, medicinskih sredstava, zaštitne lične opreme i drugih neophodnih sredstava i opreme radi lečenja obolelih virusom korona, označeni stepenom tajnosti „strogo poverljivo“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kampanja
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga