Transparentnost Srbija: Troškovi kampanje manji nego ranije

Brojne opozicione liste nisu imale na raspolaganju budžetske resurse za vođenje skupih kampanja

20. maj 2016

Direktni troškovi kampanje za izbore održane u aprilu u Srbiji bili su nešto manji nego ranijih godina, a najzastupljenija tokom kampanje u javnosti bila je Srpska napredna stranka, pokazao je monitoring finansiranja kampanje koji je sprovela nevladina organizacije Transparentnost Srbija.

Programski direktor TS Nemanja Nenadić rekao je da je na manje troškove uticalo nekoliko faktora među kojima i to što brojne opozicione liste, koje su se borile oko istog biračkog tela, nisu imale na raspolaganju budžetske resurse za vođenje skupih kampanja. Kako je naveo, predizborne prognoze im nisu davale šanse da osvoje vlast pa stoga nisu bili atraktivne ni finansijerima.

Nenadić je rekao da je SNS jedina stranka koja je raspolagala viškom novca iz budžeta i bila najatraktivnija za finansijere na osnovu prognoza ko će činiti buduću vlast. SNS, prema njegovim rečima, nije ni imala naročite potrebe za reklamiranje zbog velikog prisustva njihovih funkcionera u medijima povodom navodno redovnih aktivnosti koje su tokom kampanje bile povećane.

On je napomenuo da je kampanja manje koštala i zato što je trajala svega tri nedelje, što je znatno kraće nego raniji izborni procesi. Na smanjenje troškova je sigurno uticala i činjenica da je izmenama Zakona o finansiranju političkih aktivnosti iz 2014, za 30 odsto umanjen iznos koji se iz budžeta dodeljuje za finansiranje kampanje, rekao je Nenadić.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga