Transparentnost: Ponovo ispitati navode o korupciji

Građevinski inspektor Zoran Jovanović ukazao na nenamensko trošenje novca

14. jan 2015

Organizacija Transparentnost Srbija pozvala je danas tužilaštvo u Novom Sadu da ponovo razmotri odbačene krivične prijave koje je građevinski inspektor Zoran Jovanović podneo zbog nenamenskog trošenja sredstava, a koje su sada potkrepljene sudskom presudom.

Transparentnost je navela da preti opasnost zakonskog zastarevanja za krivično gonjenje zbog tog nenamenskog trošenja sredstava, koje je primetio i prijavio Jovanović.

Jovanović je pre devet godina ostao bez posla jer je ukazao na sumnju na korupciju, a potom odbio da potpiše naknadno sačinjene zapisnike koji bi opravdali propuste nadležnih koje je otkrio, piše u saopštenju.

Transparentnost podseća da je Jovanović vodio tri slučaja uklanjanja bespravno podignutih objekata i u jednom je angažovano preduzeće za rušenje, kao i da su troškovi rušenja isplaćeni za sva tri slučaja, pri čemu su, i za slučaj u kome je zaista angažovano preduzeće, bili preveliki.

Novac je isplaćen bez donetog zaključka o troškovima, a inspektor nije podlegao pritiscima pretpostavljenih da zaključke o (nepostojećim) troškovima naknadno donese, navodi Transparentnost.

Slučaj mu je oduzet, neko drugi je naknadno doneo zaključke, a protiv njega je pokrenut disciplinski postupak koji se završio otpuštanjem sa posla.

„Usledio je sudski spor u kome su potvrđene tvrdnje Jovanovića, ali se na presudu žalilo gradsko pravobranilaštvo. Praktično, žaleći se na ovu presudu, pravobranilaštvo je zastupalo stav da iz budžeta treba da se isplati veći iznos nego što je to tvrdio Jovanović iako je prvenstveni zadatak pravobranilaštva da se stara o interesima grada“, piše u saopštenju.

Presudom Apelacionog suda iz novembra 2013. godine preinačena je odluka Osnovnog suda.

Po toj presudi Zoranu Jovanoviću je stavljeno na teret da nije doneo zaključak o troškovima u onom jednom predmetu gde je on želeo da se utvrdi tačna visina stvarnih troškova kako se ne bi plaćali više.
Nije uvažena njegova tvrdnja da nije ni mogao da utvrdi stvarne troškove i donese zaključak jer mu je predmet oduzet.

pravdaTransparentnost navodi da činjenica da je presudom Apelacionog suda potvrđeno da nije bilo „prinudnog izvršenja“ u dva predmeta dok u trećem troškovi nisu ispravno obračunati, istovremeno predstavlja optužbu na račun čelnika grada Novog Sada da su isplatili sredstva za nešto čega nije bilo i da su time oštetili budžet Novog Sada.

Transparentnost navodi da ni takvo činjenično stanje u jednom sudskom predmetu nije bilo dovoljno za Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu da ponovo razmotri ranije odbačene krivične prijave koje je Jovanović podneo 2006. godine, a koje je sada potkrepio presudom i zapisnikom budžetske inspekcije iz oktobra 2013. kojim su konstatovani brojni propusti u vezi sa tim postupcima.

U saopstenju piše da se Transparentnost zbog toga obratila hijerarhijski višim javnim tužilaštvima, kako bi ukazala na potrebu da se propust otkloni i da se u krivičnom postupku utvrde sve okolnosti, a time i stvori osnov za naknadu štete budžetu grada.

Ta nevladina organizacija smatra da bi trebalo i van krivične istrage, preduzeti mere da se ne ponove takvi slučajevi, u kojima se savesni službenici kažnjavaju za svoju istrajnost.

„Na taj način državni organi pokazali bi na delu, više puta deklarisanu spremnost za borbu protiv korupcije“, ističe se u saopstenju.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga