Transparentnost: Borba protiv korupcije važnija EU nego samoj Srbiji

"Najmarkantniji slučajevi sumnje na korupciju koja bi mogla uključivati nosioce vlasti nikada i ne dođu do suda, usled autocenzure u organima gonjenja"

21. maja 2018

Organizacija Transparentnost Srbija ocenila je danas da su ohrabrujući zaključci i prioriteti Samita čelnika zemlja EU u Sofiji i da je primetno da su šefovi država ili vlada zemalja članica EU dali mnogo veći značaj borbi protiv korupcije, nego što je to učinjeno u Srbiji u poslednja dva premijerska ekspozea.

„Drugim rečima, ispada da je borba protiv korupcije važnija onim državama koje Srbiju treba da prime u svoj klub, nego našoj državi koja želi da u taj klub uđe“, navodi se u komentaru Transparetnosti.

Ta organizacija je ukazala da se u Deklaraciji u kojoj EU potvrđuje nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana među 14 programskih tačaka u dve navodi korupcija.

U jednoj se pozdravlja posvećenost partnera sa Zapadnog Balkana preimućstvu demokratije i vladavine prava, naročito u pogledu borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, dobrog upravljanja, kao i poštovanja ljudskih prava i prava pripadnika manjina, ali da se ta rečenica može tumačiti i ironično ako se ima u vidu stanje na terenu, dodaje se.

„Naime, o posvećenosti borbi protiv korupcije ne može biti govora u punom smislu tih reči kada se uzme u obzir stepen neispunjenja strateških akata i zakona. Pre će biti da je u pitanju pogrešno odabrana reč za prevod engleskog ‘commitment’, što bi ovde bilo ‘preuzeta obaveza'“, dodaje se.

Transparetnost je, takođe, podsetila da se u deklaraciji ukazuje da delotvorno sprovođenje reformi zemalja Zapadnog Balkana, počiva na temeljima vladavine prava i borbe protiv korupcije i da se naglašava da civilno društvo i nezavisni mediji „imaju ključnu ulogu u procesu demokratizacije“.

„Upravo ovaj aspekt je u Srbiji trenutno izrazito zanemaren. Državni organi uglavnom ignorišu ili čak kritički dočekuju nalaze i preporuke organizacija civilnog društva u vezi sa borbom protiv korupcije, kao i medijske napise u kojima se ukazuje na korupciju“, smatra ta organizacija.

U komentaru se dodaje da se od zemalja regiona traži da pojačaju podršku reformi pravosuđa i naporima za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, uključujući izgradnju za sprečavanje korupcije i da se predviđa proširenje savetodavnih misija za vladavinu prava, uz veću podršku država članica i EU.

„Kako se može videti, veliki deo ovih prioriteta obavezuje samu EU da učini više na praćenju napretka u borbi protiv korupcije. Ovakvo samoobavezivanje je potpuno u skladu sa dosadašnjim nedovoljnim rezultatima, pogotovo u vezi sa gonjenjem i kažnjavanjem korupcije na visokom nivou. U vezi sa tim ističemo da je pitanje malog broja sudskih predmeta i osuda najopasnijih vidova korupcije problem koji bi se mogao pripisati pravosuđu. To je, međutim, samo u manjoj meri tačno. U stvari je osnovni problem to što najmarkantniji slučajevi sumnje na korupciju koja bi mogla uključivati nosioce vlasti nikada i ne dođu do suda, usled autocenzure u organima gonjenja“, ocenjuje Transparentnost u komentaru.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga