TransBalkan – Izložba o problemu transrodnih ljudi

U okviru izložbe, predviđena je tribina na kojoj će govoriti neki od portretisanih predstavnika trans zajednice, predstavljajući lična i kolektivna iskustva

31. jan 2019

Problem transrodnih ljudi iz Srbije i regiona tema je izložbe dokumentarnih fotografija Aleksandra Crnogorca koja će 5. februara biti otvorena u Galeriji Doma omladine Beograda.

Crnogorac tim projektom ističe vidljivost društveno marginalizovane grupe i kroz intervjue (koji će biti izloženi pored fotografije sagovornika) direktno suočava posmatrača sa problemima kroz koje oni prolaze.

Osvrćući se na preispitivanje distorziranog tela, rodnih i polnih kategorizacija, Crnogorac kroz izložbu “TransBalkan” želi da predstavi društveno-aktuelne probleme LGBTQ+ zajednice u savremenom dobu.

Uzimajući za potku društveni konstrukt koji stigmatizuje i odbacuje pripadnike te manjinske grupe, umetnik kroz seriju portreta prikazuje važnost vidljivosti transrodnih osoba i razumevanje problema sa kojima se oni svakodnevno suočavaju.

U okviru izložbe, predviđena je tribina na kojoj će govoriti neki od portretisanih predstavnika trans zajednice, predstavljajući lična i kolektivna iskustva.

Aleksandar Crnogorac, rođen u Beču 1979. godine u porodici jugoslovenskog porekla, proveo je detinstvo u Beogradu, a potom se školovao u Evropi i SAD. Studirao je međunarodne odnose i političke nauke na Univerzitetu Južne Kalifornije, mediteranske studije na Kings koledžu u Londonu, te fotografiju na SPEOS institutu u Parizu.

U fotografskom radu posvećen je dokumentovanju različitih aspekata ljudskog iskustva i života. U velikom broju radova istražuje vezu fizičkog aspekta ljudskog iskustva, odnosno ljudskog tela i ličnog identiteta.

Crnogorac trenutno živi i radi na relaciji Milano – Beograd.

Izložba će biti otvorena do 22. februara.

(SEEcult, Foto: Aleksandar Crnogorac)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga