Trampova administracija: Kosovo treba da formira vojsku

Sa dolaskom nove američke administracije predsednika Donalda Trampa, politika SAD prema Kosovu ostaje ista, prenose kosovski mediji

29. jan 2017

Kako prenosi RTK na svom sajtu, u delu dokumenta od 56 strana američke odbrambene reforme, Kljan Kosova navodi da je novi ministar odbrane SAD Džejms Matis napisao da Kosovo treba da formira svoju vojsku, i da se veruje da će Srbija priznati Kosovo pre nego što obe zemlje uđu u EU.

“Kosovo je primer koji pokazuje šta se može desiti kada međuanrodna zajednica predvođena SAD radi na zaštiti vrednosti i svojih interesa. Uopšteno gledano, biće predloženo smanjenje broja trupa u skladu sa situacijom na terenu, ali za sada Kfor je odlučan da osigura bezbednost u regionu. Pre nego što se smanji broj američkih vojnika na Kosovu, Bezbednosne snage Kosova treba da dobiju mandat za unutrašnju sigurnost i teritorijalnu zaštitu, za šta su neophodne ustavne promene, uz podršku skupštine”, napisao je Matis.

On je pohvalio napore EU u odnosima prema Kosovu i Srbiji, dodajući da se očekuje da Srbija prizna Kosovo pre članstva u Uniji.

“Uloga EU je ključna za ekonomski i politički razvoj Kosova i dalje učešće treba podržati. Uloga EU je veoma važna u pokušajima normalizacije odnosa između Kosova i Srbije putem dijaloga. Dijalog omogućava dvema zemljama da napreduju na putu ka EU, a s tim u vezi da Srbija prizna Kosovo pre procesa članstva”, piše u dokumentu koji citira Kljan Kosova.

(Danas)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga