- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Trampov predlog budžeta predviđa smanjenje finansija za Radio Slobodna Evropa

Administracija predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa podnela je nacrt budžeta za 2020. godinu koji predviđa smanjenje sredstava za inostrane programe za 22 procenta, uključujući i ukidanje tri servisa Radija Slobodna Evropa (RFE/RL).

Sažetak predloga budžeta objavljen je 18. marta na sajtu Agencije za globalne medije SAD (USAGM) koja je zadužena za nadzor rada Radija Slobodna Evropa, Glasa Amerike, Radija Slobodna Azija i drugih programa

Prema tom predlogu, budžet Radija Slobodna Evropa trebalo da bude smanjen sa 124 miliona dolara koliko je iznosio u 2019. godini na 87 miliona u 2020. Smanjenje predviđa sveobuhvatne mere za štednje uključujući ukidanje Gruzijskog, Tatar-Baškir i Severno-kavkaskog servisa tokom fiskalne 2020. godine. Takođe, predlogom budžeta je predviđena i redukcija u okviru Balkanskog servisa ukidanjem programa za Crnu Goru i Makedoniju.

„Tokom protekle godine programe Radija Slobodna Evropa pratilo je 34 miliona širom sveta putem Interneta, televizije i radija – što je 30 procenata više u odnosu na prethodnu godinu. Ovo je dokaz rastuće potrebe publike za objektivnim novinarstvom u Rusiji, Iranu, Pakistanu i drugim zemljama za koje Radio Slobodna Evropa emituje program“, rekla je Dejzi Sindelar, vršilac dužnosti predsednice Radija Slobodna Evropa.

Radio Slobodna Evropa emituje program na 26 jezika za 22 države. Njegova misija je da obezbedi objektivno i profesionalne informisanje u zemljama gde ne postoji puna sloboda medija.

Ujedno, predlogom budžeta za 2020. godinu predviđeno je manje sredstava za Glas Amerike, Radio Slobodno Aziju i druge emitere Agencije za globalne medije SAD.

(Slobodna Evropa, Foto: AFP)

Podelite ovu stranicu!