- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Tramp: Rusija, EU i Kina neprijatelji SAD

Američki predsednik Donald Tramp ocenio je da su Rusija, Evropska unija (EU) i Kina iz različitih razloga „neprijatelji“ SAD, u intervjuu emitovanom uoči sastanka s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Helsinkiju.

„Mislim da imamo mnogo neprijatelja. Mislim da je EU neprijatelj s tim što nam radi s trgovinom… Rusija je neprijatelj na neki načiin, a Kina je ekonomski neprijatelj. Ali to ne mora da znači da su oni loši, već su konkurenti“, rekao je Tramp u intervjuu za američku televizijsku mrežu Si Bi Es (CBS).

Tramp je danas iz Škotske krenuo u Helsinki na sutrašnji sastanak s Putinom.

To će biti njihov prvi zvanični bilateralni sastanak, jer su se predsednici dve zemlje do sastajali na marginama svetskih skupova.

Američki predsednik pre Helsinkija je boravio u zvaničnoj poseti Velikoj Britaniji gde je razgovarao s premijerkom Terezom Mej i bio primljen u palati Vindzor kod kraljice Elizabete Druge.

Prinčevi odbili susret sa Trampom

Prinčevi Čarls i Vilijem odbili su da učestvuju u četvorodnevnoj britanskoj turneji američkog predsednika Donalda Trampa i tako „prisilili“ kraljicu Elizabetu II da sama primi američkog predsednika.

Prinčevi su rekli da su zauzeti poslovima i da ne žele da se sretnu sa predsednikom SAD, u petak. Kraljica je primila Trampa u vrtu zamka Vindzor.

Prema pisanju Sandejs tajmsa, princ Čarls i njegov sin odlučno su odbili da se sretnu sa Trampom.

A, prema saopštenju Bakingemske palate, Tramp je bio u poseti vladi i prema tome ni jedan član kraljevske porodice nije obavezan da bude prisutan.

Novine pišu da je tog dana princ Čarls bio na nekom poslovnom sastanku, a princ Vilijem je igrao polo utakmicu u humanitarne svrhe.

(Beta/Danas)

Podelite ovu stranicu!