Tramp proglasio vanredno stanje u SAD zbog korona virusa

Tramp, čija je administracija kritikovana zbog sporog reagovanja na epidemiju, saopštio je da je dao veća ovlašćenja Ministarstvu zdravlja, kako bi se bolnicama i lekarima pružila maksimalna fleksibilnost, a i sposobnost da zaobiđu neke postojeće zakone, da bi što bolje odgovorili na širenje virusa

13. mar 2020

Američki predsednik Donald Tramp koji je prvobitno kritikovan da minimizira ozbiljnost pandemije korona virusa, proglasio je večeras vanredno stanje u SAD, javila je agencija Frans pres.

„Zvanično proglašavam vanredno stanje kako bismo mogli u potpunosti da koristimo resurse savezne vlade“, rekao je Tramp novinarima u Beloj kući.

Tom odlukom su oslobodjena sredstva iz federalnog budžeta u iznosu od više od 50 milijardi dolara da bi se američkim državama i teritorijama pomoglo u borbi protiv zaraze, preneo je Glas Amerike (Voice of America VOA).

Tramp, čija je administracija kritikovana zbog sporog reagovanja na epidemiju, saopštio je da je dao veća ovlašćenja Ministarstvu zdravlja, kako bi se bolnicama i lekarima pružila maksimalna fleksibilnost, a i sposobnost da zaobidju neke postojeće zakone, da bi što bolje odgovorili na širenje virusa.

Predsednik SAD je naveo da vlada radi u partnerstvu sa privatnim sektorom da bi se povećali kapaciteti za testiranje na virus.

U SAD je od korona virusa obolelo više od 1.900 ljudi u 48 saveznih država i glavnom gradu, dok je više od 40 preminulo.

Zbog širenja epidemije, gradjani se privikavaju na novu realnost u ponoć po lokalnom vremenu stupaju na snagu ograničenja na putovanja u Evropu, širom zemlje se zatvaraju škole i univerziteti, zabranjuju se javna okupljanja i prekidaju sportska takmičenja.

Vrata zatvaraju i popularne turističke destinacije Brodvej i Diznilend. Veliki broj Amerikanaca radi od kuće, a pojedini su dobili i otkaze, prenosi VOA.

Novi virus utiče i na izbore u Luizijani je najavljeno da će unutarstranački izbori za predsedničke nominacije, zakazani za početak aprila, biti odloženi do kraja juna.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga