Tramp potpisao zakon o sankcijama Rusiji

Zakon o uvođenju strogih finansijskih sankcija Rusiji usvojen je u Kongresu velikom većinom

02. avg 2017

Predsednik SAD Donald Tramp potpisao je danas zakon kojim se uvode nove sankcije Rusiji.

Dva zvaničnika Bele kuće, koji nisu želela da budu imenovani, izjavila su da je predsednik potpisao zakon u sredu ujutru po lokalnom vremenu.

Zakon o uvodjenju strogih finansijskih sankcija Rusiji usvojen je u Kongresu velikom većinom.

Moskva je u odgovoru na nove sankcije naredila smanjenje broja američkih diplomata u Rusiji.

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je danas da zakon o sankcijama Rusiji, Severnoj Koreji i Iranu ima „ozbiljne nedostatke“, uglavnom zbog toga što ograničava njegovu mogućnost da pregovara o sankcijama bez odobrenja parlamenta.

Tramp je u saopštenju naveo da je potpisao zakon o uvodjenju novih sankcija da bi „kaznio i sprečio loše ponašanje otpadničkih režima u Teheranu i Pjongjangu“ i da bi pojačao postojeće sankcije Moskvi.

Zakon, medjutim, ima ozbiljne nedostatke, ocenio je Tramp, posebno zbog toga što ograničava izvršnu vlast da pregovara.

„Ograničavanjem fleksibilnosti izvršne vlasti, ovaj zakon otežava SAD da postigne dobre sporazume za američki narod i doprineće mnogo većem približavanju Kine, Rusije i Severne Koreje“, saopštio je Tramp.

Ali, dodao je, potpisao je zakon „radi nacionalnog jedinstva“.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da to što je predsednik SAD Donald Tramp potpisao zakon o sankcijama Rusiji, Iranu i Severnoj Koreji ne menja ništa u trenutnoj situaciji, preneo je Tass.

„Faktički se ništa ne menja. Kakve uzvratne mere? Nema ničeg novog, a uzvratne mere su već primenjene“, rekao je Peskov na pitanje novinara da li će uslediti nove ruske mere nakon što je Tramp potpisao zakon o sankcijama.

Prema njegovima rečima, Trampov potpis „nije novost“, a dodao je i da bi zakon „stupio na snagu sa ili bez potpisa predsednika“.

Asošiejted pres je preneo izjavu predsedavajućeg Predstavničkog doma američkog Kongresa Pola Rajana koji je rekao da Trampov potpis na zakon o sankcijama šalje jasnu poruku protivnicima SAD „da će biti pozvani na odgovornost za svoje akcije“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga