Tramp otvoreno ispoljio rasizam

Predsednik Sjedinjenih Država Donald Tramp optužen je za rasizam pošto je na Tviteru objavio izjave u kojima napad…

15. jula 2019

Predsednik Sjedinjenih Država Donald Tramp optužen je za rasizam pošto je na Tviteru objavio izjave u kojima napada demokratske članice Kongresa, za koje je napisao da potiču iz zemalja čije su vlade katastrofalne i predložio im da se vrate tamo odakle su došle.

NJegov tvit je bio direktno usmeren protiv članica Kongresa, od kojih su tri rođene i odrasle u SAD, dok se četvrta doselila kada je bila dete. Iako su ove izjave izazvale brune reakcije i talas kritika, predstavnici Republikanske stranke se nisu oglasili, navodi se u medijskim izveštajima.

Aleksandrija Okasio-Kortez, Rašida Tlaib, Ajana Presli i Ilhan Omar, koja je u SAD došla kao izbeglica sa 12 godina, su predsednika nazvale rasistom, a u tome su ih podržali članovi Demokratske stranke. Okasio-Kortez je rođena u Bronksu u NJujorku, u blizini bolnice u kojoj je rođen i sam Tramp.

U podužem postu iz tri dela na Tviteru, Tramp je članice Kongresa optužio da “zlonamerno” kritikuju njega i SAD. On nije direktno imenovao žene o kojima je govorio, ali to se jasno moglo naslutiti iz konteksta i iz referenci na predsednicu Predstavničkog doma Nensi Pelosi, za koju je napisao da bi im rado pomogla da napuste zemlju. Pre nedelju dana Pelosi se sukobila sa ove četiri žene, ali je posle predsednikovih tvitova stala u njihovu odbranu.

“Veoma je zanimljivo videti kako ‘progresivne’ demokratske članice Kongresa, koje potiču iz zemalja čije su vlade kompletno i potpuno katastrofalne, najgore, najkorumpiranije i najnesposobnije na svetu (ako uopšte i imaju funkcionalnu vladu), sada glasno i zlonamerno govore ljudima u Sjedinjenim Državama, najvećoj i najmoćnijoj naciji na planeti, kako treba rukovoditi našom vladom. Zašto se ne vrate tamo i pomognu da se poprave potpuno iskvarena i kriminalom zaražena mesta iz kojih su došle. A onda neka dođu ovde i pokažu nam kako se to radi”, napisao je Tramp. “Tim mestima je veoma potrebna vaša pomoć, ne možete da odete dovoljno brzo; a siguran sam da bi Nensi Pelosi bila veoma srećna da vam ubrzano obezbedi besplatne putne aranžmane”, napisao je predsednik SAD.

Pelosi je Trampove tvitove opisala kao ksenofobične. “Kada Donald Tramp kaže da četiri američke članice Kongresa treba da se vrate u svoje zemlje, on potvrđuje da je njegov plan da se ‘Amerika ponovo učini velikom’ zapravo uvek bio to da se Amerika ponovo učini belom. Naša raznolikost je naša snaga, a naše jedinstvo je naša moć”, napisala je na Tviteru Nensi Pelosi i dodala da ne želi da prihvati Trampove komentare čiji je cilj “da podele našu zemlju”.

“Umesto što napada članice Kongresa, on bi trebalo da sarađuje sa nama na ostvarivanju humane imigracione politike koja odražava američke vrednosti”, poručila je predsednica Predstavničkog doma.

Rašida Tlaib je u tvitu zatražila opoziv Trampa. “Želite da odgovarate predsedniku koji je kompletan promašaj i ne poštuje zakon? On je kriza. NJegova opasna ideologija je kriza. On mora da bude opozvan”, napisala je Tlaib. “Povrh toga što ne možete da prihvatite Ameriku koja nas je izabrala, ne možete da prihvatite ni to da se mi vas ne bojimo. Besni ste zato što ne možete da zamislite Ameriku koja obuhvata nas. Oslanjate se na zastrašenu Ameriku da bi sprovodili svoju otimačinu. Nećete da prihvatite naciju koja zdravstvenu negu vidi kao osnovno pravo, a obrazovanje kao prioritet broj jedan, naročito kada smo mi one koje se bore za to”, poručila je Tlaib Trampu na Tviteru.

Ilhan Omar je predsedniku rekla da on “podstiče beli nacionalizam zato što je besan zbog toga što ljudi kao mi služe u Kongresu i bore se protiv njegovog programa ispunjenog mržnjom”. Ajana Presli je šerovala Trampov tivt uz poruku: “Ovo je primer kako izgleda rasizam, a mi smo primer kako izgleda demokratija”. Demokratski kandidati za predsedničko mesto, među kojima su Elizabet Voren, Beto O’Rurk i Berni Sanders, su najoštrije osudili Trampa.

“Kada predsednika nazivam rasistom, o ovome govorim. Moramo zajedno da se borimo za pravdu i dostojanstvo za sve nas”, napisao je Sanders o Trampovom postu na Tviteru. Predstavnik DŽastin Amaš, koji je početkom ovog meseca napustio Republikansku stranku da bi postao nezavisan, u znak protesta protiv predsednika, nazvao je Trampove komentare “rasističkim i odvratnim”.

Demokratski predstavnik Don Bejer, koji je belac i rođen u Italiji, je istakao da on nikada nije bio meta predsednika kada su u pitanju slične kritike. On je u jednom tvitu postavio fotografije na kojima su Okasio-Kortez, Presli, Tlaib i on, i uz to napisao: “Samo jedan član Kongresa na ovim slikama je rođen van SAD. To sam ja, a ujedno sam jedini koji nije bio meta rasističkih tvitova predsednika. Svi mi – uključujući i one koji su kao Ilhan i ja rođeni na drugom mestu – smo ponosni Amerikanci”.

Tereza Mej se pridružila kritikama

Britanska premijerka Tereza Mej oštro je kritikovala Trampove izjave. “Premijerka smatra da su reči koje je Tramp koristio u obraćanju članicama Kongresa potpuno neprihvatljive”, rekao je njen portparol. Ovo je najoštrija kritika koju je Mej do sada uputila Trampu. Ona je ranije osudila njegove komentare posle protesta u Šarlotsvilu i kritikovala ga što je preneo tvit ultradesničarske grupe “Prvo Britanija”.

(Danas)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga