Falsifikovani „tradicionalni“ simboli Vojvodine 15. septembra na dnevnom redu pokrajinske skupštine

Falsifikatori istorije nastavljaju svoj prljavi posao poništavanja multikulturalnog identiteta Vojvodine

06. sep 2016

Skupština Vojvodine raspravljaće o usvajanju tradicionalnog grba i zastave te pokrajine na sednici koja je zakazana za 15. septembar, saopštio je danas Biro za informisanje Pokrajinske vlade.

Odbor za pitanja ustavnopravnog položaja Skupštine Vojvodine utvrdio je sinoć predlog pokrajinske skupštinske odluke o izgledu i načinu korišćenja simbola i tradicionalnih simbola Vojvodine i uputio ga Skupštini Vojvodine na usvajanje.

Predlog od uvođenja tradicionalnog grba i zastave “gotovo je identičan” sa prethodnim predlogom od pre godinu dana, kada nije dobio potrebnu dvotrećinsku podršku od ukupnog broja poslanika pokrajnske skupštine, rečeno je na sednici tog odbora.

Poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Branislav Bogaroški najavio je da ta stranka neće glasati za ponuđeno rešenje i rekao da je sporno šta uopšte znače tradicionalni grb i zastava.

Prema njegovim rečima, predlog je ustanovljen bez konsultovanja stručne javnosti. Bogaroški je ocenio da je “krajnje neuobičajno” u praksi evropskih regija da se istorijski simboli upotrebljavaju na isti način kao i zvanični simboli.

Potpredsednik LSV i pokrajinski poslanik Đorđe Stojšić založio se ranije da se u Vojvodini organizuje referendum o simbolima te pokrajine.

“Nema razloga da i u Vojvodini narod na referendumu ne odluči kakvi će biti simboli, a ne da ih prekraja svaka nova skupština”, ocenio je Stojšić.

Odluku o simbolima podržaće, kako su najavili, poslanici vladajućih Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije i Saveza vojvođanskih Mađara, kao i opoziciona Srpska radikalna stranka. Opoziciona Demokratska stranka još uvek nije donela odluku kako će glasati njihovi poslanici.

Istoričari Milivoj Bešlin i Momir Samardžić optužili su ranije predlagače takozvanih tradicionalnih simbola Vojvodine, da im je namera da kroz falsifikovanje istorije ponište vojvođansku multietničnost i multikulturalnost.

“Zašto se kao navodno tradicionalni simboli predstavljaju baš oni simboli koji nisu bili institucionalno prihvaćeni, jer predloženo rešenje je samo jedan od nekoliko ad hoc simbola koji su korišćeni tokom revolucionarnog srpskog pokreta 1848–1849, a koji nikada nisu ni formalno usvojeni ni bili opšteprihvaćeni”, naveli su Bešlin i Samardžić.

Dodali su da je predloženi grb zapravo grb Kneževine Srbije, koji je korišćen od 1839. do 1882, u vreme kada je sadašnja Vojvodina bila deo Austrougarske Monarhije. Vojvodina je ušla u sastav Srbije nakon Prvog svetskog rata.

“Nema sumnje da se iza ovog predloga nalazi ideja da se navedenim istorijskim falsifikatom poništi svaka autentičnost i samosvojnost Vojvodine, kao i njen istorijski identitet”, ocenili su Bešlin i Samardžić.

Oni su upitali zašto predlagači kao tradicionalne simbole nisu izabrali zastavu i grb Vojvodstva Srbije i Tamiškog Banata, koje je, kao deo Austijske carevine, postojalo 11 godina, od 1849. do 1860, a ti simboli su bili legalni, usvojeni i čitavu deceniju su bili u upotrebi.

“Ali, ti stvarni simboli Vojvodstva su odražavali državu u kojoj su nastali, pa je centralni likovni prikaz – crni habsburški orao, koji se predlagačima ovih tzv. tradicionalnih simbola ne sviđa, te su ih prećutali. Rečju, demijurzi ove farsične predstave su se ponašali kao svaki kupac u supermarketu – odabrali su ono što njihovom izmišljanju tradicije najviše odgovara. A to je falsifikovanje i izrugivanje prošlosti”, naveli su Bešlin i Samardžić.

Ocenili su da je namera predlagača bila da kroz “tradicionalni” grb promene koncepciju Vojvodine i predstave je kao devetnaestovekovni koncept Srpske Vojvodine kao etnički i kulturno definisanog srpskog prostora, autonomne jedinice u okviru Habsburške monarhije.

“Savremena Vojvodina je ideja o autonomnoj Vojvodini koja pripada svim njenim građanima, bez obzira na nacionalnu, versku ili bilo koju drugu pripadnost”, kazali su Bešlin i Samardžić.

Oni su ocenili da je pokušaj uvođenja “tradicionalnih” simbola Vojvodine “anahron i bespotreban i iznad svega groteskno i istorijski i teorijski neutemeljeno”.

I stručnjaci za heraldiku kritikovali su ranije predloženo rešenje za tradicionalne simbole Vojvodine.

Na jučerašnjoj sednici odbora predloženo je da se za nepoštovanje odluke o načinu korišćenja simbola za pravno lice odredi novčana kazna od 100.000 dinara, za preduzetnike 50.000, a za fizička lica 10.000 dinara.

(Autonomija, ilustracija: društvene mreže)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga