Memorijali za Srbe i za Mađare u Čurugu – preduslov za pomirenje

Jer ako se mogu pomiriti Srbi i Mađari, onda mogu i Srbi i Hrvati, Hrvati i Bošnjaci, Srbi i Bošnjaci, Albanci i Srbi, poručio Ištvan Pastor

28. feb 2013

U mestu Čurug u Vojvodini biće izgrađena i opremljena dva memorijalna mesta, kojima će se obeležiti stradanje Srba i Mađara u tom selu, tokom Drugog svetskog rata, 1942, odnosno 1944. godine, najavili su večeras zvaničnici Srbije i Mađarske.

U Čurugu je večeras obeležen početak radova na adaptaciji nekadašnjeg Topalovog magacina u Muzej žrtava Racije, u znak sećanja na stotine meštana koji su pobijeni u tom objektu u januaru 1942. godine, tokom fašističke „Racije“, koju je sprovela mađarska okupatorska vojska.

Donaciju od 10 miliona dinara za radove obezbedila je Vlada Mađarske, za trajno očuvanje sećanja na žrtve Racije u Čurugu, rekao je ambasador Mađarske u Srbiji Oskar Nikovic.

Savetnica predsednika Srbije Jasmina Mitrović-Marić kazala je novinarima da će, zauzvrat, srpska strana takođe u Čurugu obeležiti memorijalno mesto na kom su, u znak odmazde za Raciju, krajem 1944. godine streljani tamošnji Mađari.

Ovo su ranije dogovorili predsednici Srbije i Mađarske, Tomislav Nikolić i Janoš Ader, koji su najavili i da će se sresti u Čurugu, položiti vence i pokloniti se nevinim žrtvama rata, čime će učiniti prvi korak ka pomirenju Srba i Mađara.

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor rekao je večeras agenciji Beta
da stvari idu u dobrom pravcu, i ocenio da je realno da na proleće, odnosno u sledeća dva meseca, predsednici Srbije i Mađarske dođu u Čurug i poklone se žrtvama.

„To će biti formalno-pravno pomirenje između Srba i Mađara, koje će, siguran sam, biti veoma značajno i za ceo region. Jer ako se mogu pomiriti Srbi i Mađari, onda mogu i Srbi i Hrvati, Hrvati i Bošnjaci, Srbi i Bošnjaci, Albanci i Srbi… Sa tog aspekta ovaj postupak pomirenja mogao bi da bude podstrek za slične poduhvate“, kazao je Pastor, koji je takođe večeras prisustvovao obeležavanju početka radova na adaptaciji Topalovog magacina.

(Autonomija/Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Božanstvo
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga