Tomislav Žigmanov novi predsednik DSHV-a

Saradnja moguća jedino sa onima koji su spremni "priznati Hrvate u punom dostojanstvu i osigurati im rtavnopravan status"

31. okt 2015

Za predsednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) izabran je Tomislav Žigmanov, a nakon sednice, koja je završena kasno noćas, on je poručio da će saradnja na izborima u Srbiji između DSHV i ostalih stranaka biti moguća jedino sa onima koji su spremni „priznati Hrvate u punom dostojanstvu i osigurati im rtavnopravan status“.

„U svakoj komunikaciji sa političkim predstavnicima javne vlasti u Srbiji govorićemo o problemu statusa Hrvata u Vojvodini i otvoriti pitanja kao što je diskriminacijq, nedostatak udžbenika na hrvatskom, kršenje ljudskih prava, te prisustvo Hrvata u negativnim konotacijama u Srbiji“, izjavio je Žigmanov nakon izbora.

On je dodao da će DSHV u kontaktima s vlastima u Srbiji naznačiti da Hrvati u Srbiji traže „mesto pod suncem“, odnosno da će se boriti za ravnopravniji status.

Žigmanov je rekao da će uskoro kontaktirati i diplomatsko-konzularna predstavništva Hrvatske u Srbiji kao i da će delegacija stranke uskoro posetiti Zagreb.

Kao jedini kandidat za predsednika stranke Tomislav Žigmanov je sinoć izabran sa velikom većinom glasova, a osim njega delegati su na 13. skupštini izabrali i novo Predsedništvo i Veće stranke.

Bivši predsednik DSHV Petar Kuntić, koji je na ovoj funkciji bio poslednjih 12 godina, pozvao je sinoć članstvo da na izborima u Hrvatskoj 8. novembra podrže „Domoljubnu listu“ Hrvatske demokratske zajednice, čiji će onbiti nosilac.

Izbornoj skupštini prisustvovali su predstavnici Generalnog konzulata Hrvatske u Subotici i HDZ-a, ali niko od predstavnika domaćih političkih stranaka, čak ni onih s kojima je DSHV u koaliciji na vlasti u Subotici.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga