MIRKO ĐORĐEVIĆ: Tomina Platforma-babuška

SPC = Vatikan na Kosovu

Priredio: Mirko Đorđević
29. dec 2012

O autonomiji vojvođanskoj ne vredi govoriti – nema se kome – ali vojvode Tome Platforma sigurno zaslužuje analizu.

Sročio je vojvoda Toma neku platformu i najzad je to s njegovog stola stiglo u javnost. Mi, knjiški moljci, smo imali u rukama one drevne skolastičke spise – o tome koliko anđela recimo može da stane na vrh od igle – ali ovo videli nismo. To je neka radikalska papazjanija u kojoj se nije lako snaći. Koliko vidimo, niko se živ ne snalazi s tim dokumentom. Njegov premijer Dačić i Gospodar Vučić javno priznaju da im nije jasno ništa. O onim iz EU ili SAD da i ne govorimo. Njima ionako ništa – baš ništa – u Srbiji nije jasno.

Bože jedini, čega sve tu nema – sve same enigme koje zbunjuju normalnu ljudsku nemoćnu pamet.

Sve znamo i bez doktora Različka da je KIM autonomna pokrajina u Srbiji, odnosno da je Kosovo Srbija. Vojvoda sada nudi autonomiju u autonomiji, najpre severu Kosova a potom i Zajednici srpskih opština na KIM – no to nije sve. Sve počinje da liči na one lepe ruske lutke koje zovu „babuške“: izvučeš veću – na njoj piše KIM, manju a na njoj piše autonomija za zajednicu opština… I tako redom, sve same autonomije ili autonomija do autonomije. Za neke vojvoda nudi primer Katalonije, ali mi koji smo bivali često tamo gde je legendarna Costa Brava, sa onim prljavim kafićima – znamo da je to besmislica jer tamo se radi o nečem drugom i drugačijem. Sve počinje da liči na RS u BiH ali ni to ne ide jer tamo u BiH i Srbi znaju da se nisu usrećili s tom RS jer svet to neće ni po koju cenu. U ovim „babuškama“ besmislice se redaju od veće autonomije do manje i tako redom. Kosovo za Srbiju nije država već obična autonomija i sad – načičkano je novim autonomijama. To je čak zbunilo i samog doktora K. koji se javno pita šta je ovo sada – pita se i zamuckuje jer doktor K. je za KIM kao autonomiju u Srbiji a sada vojvoda nudi – i to izdašno – još autonomija. A s Vojvodinom ne znamo ni šta ćemo u Srbiji. Ali to nije sve. Vojvoda je sada za SPC na KIM smislio neku autonomiju koja tek raspamećuje. Navodno, imaćemo na KIM crkvenu autonomiju i to tek niko živ ne shvata. Kaže vojvoda da će urediti SPC na Kosovu po principu čuvenih Lateranskih ugovora i sve će ići kao po loju. Biće to neki mali naš Vatikan koji će Srbija ugovoriti sama sa sobom jer Kosovo je Srbija. A sadašnja država teokratskog tipa Vatikan je nastala 1929. ugovornim odnosom između Republike Italije i papskog prestola u Rimu. To je ugovorio B. Musolini sa kardinalima i to funkcioniše odlično. Italija je dala deo svoje teritorije – nekih četrdesetak kvadratnih kilometara – i stvorena je država Vatikan. Ima svoje granice striktno određene, svoju vojsku – nekih sedamdesetak švajcarskih najamnika – finansije i spoljne poslove – sve što države imaju. Nikog na Andrićevom vencu nije bilo da vojvodi to kaže, iako decenijama Srbija održava diplomatske odnose sa Svetom stolicom, kako se ta država zvanično zove. Nuncije sedi u Beogradu u Svetosavskoj ulici, kao izvanredni i apostolski predstavnik, kao i naš ambasador pri Svetoj stolici u Rimu. Diplomatske odnose održavaju samo države a ne autonomije i tako dalje.

Zbunjeni mi odosmo daleko – nema izgleda da vojvoda Toma nešto shvati ni sam iz te svoje Platforme.

U SPC su totalno zbunjeni i ne oglašavaju se jer kako to može biti da na KIM bude jedno kanonsko stanje a u ostatku Srbije drugo. Nije se oglasio ni Sinod ni Sabor ni patrijarh lično a sve je to u njegovoj nadležnosti po Ustavu SPC. Toga u istoriji bilo nije. Očekujemo stav SPC jer zabuna će biti još veća. Na Kosovu plaču ikone u crkvama i kako se čini tek će plakati – kako i ne bi sa ovakvim besmislicama. Naravno, ovo sa Platformom neće ići i Dačić i Vučić već neće da čuju za to. U Srbiji su sada svi sa svima u sukobu i podele će biti još veće jer smo mi skloni deobama i sukobima. To što su u svetu zbunjeni nije mnogo ni važno – navikli smo mi na to – ovo stvara zabunu među nama kojima je stalo da se s tim nesrećim Kosovom nešto pomeri napred – ova Platforma nikud ne vodi i za delove našeg naroda na Kosovu neće mnogo značiti ali niko za sada ne razmišlja o tome. Kako se javlja, Platforma neće u sadašnjem momentu ići pred vladu, a neće je biti ni u skupštini – to je bolje nego da se podele produbljuju.

Mirko Đorđević (Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga