Tomaševac: Svetsko prvenstvo u šorama

Novi svetski prvak je tomaševačka ekipa Čoke

06. jul 2014

U Tomaševcu je danas održano 14. Svetsko prvenstvo u Banatskim šorama. Novi svetski prvak je tomaševačka ekipa Čoke, dok je na drugom mestu ekipa Marijeva takođe iz ovog mesta. Trećeplasirana ekipa su novosadski Bećari.

Član Društva za očuvanje Banatskih šora Aleksandar Rudić ocenio je da je ovaj sport u mnogome uznapredovao od 2001. godine, kada je odigrano prvo Svetsko prvenstvo.

„Pravila i igra su ostali isti, ali kvalitet igre je neuporedivo bolji nego kada smo počinjali. Od četiri ekipe, koliko je bilo prvi put, danas imamo 13, a u najavi je da će se formirati još dve nove“, rekao je Rudić.

On je objasnio i da su šore od prošle godine u Sportskom savezu Srbije klasifikovane kao tradicionalni sport.

„To nam mnogo znači, jer sada možemo da ih razvijamo u ozbiljnom pravcu, a plan za budućnost je da uz pomoć kolega iz Rumunije, koji igraju sličnu igru, formiramo međunarodnu federaciju igara sa lopticom i palicom“, dodao je Rudić.

On je istakao i da Društvo za očuvanje Banatskih šora za cilj ima da ova igra sačuva tradicionalni karakter.

„Ne želimo od toga da pravimo fudbal ili košarku, već da šore sačuvamo kao tradiciju“, rekao je Rudić.

Sudija i na ovogodišnjem prvenstvu je Bojan Kostreš, koji je jedan od inicijatora takmičenja po kojem je Tomaševac postao prepoznatljiv.

Kostreš je podsetio da se u ovom mestu održava i tomaševački Letnji omladinski festival.

„Sve ove manifestacije, koje organizuje Mesna zajednica Tomaševac i nevladine organizacije okupljene oko nje za cilj imaju da se što više čuje za Tomaševac. Ovo mesto ima i Tamiš kao svoju prednost i puno turističkih potencijala“, rekao je Kostreš.

On je dodao i da postoji ideja da se u budućnosti organizuje i takmičenje ženskih ekipa u šorama.

banatske sore tomasevac 2014 2Banatske šore su stara čobanska igra loptom i palicom, koja se i danas igra u vojvođanskom i rumunskom delu Banata.

U ovoj igri se takmiče dva tima sa po 10 igrača, uz praćenje nekoliko sudija.

U njoj se koristi krpena loptica, a za razliku od bejzbola, u šorama postoje samo dve baze, a umesto takozvanih bejzbolki koriste se palice od jasenovog drveta i ručne izrade.

Lokalna tomaševačka legenda kaže da je američki bejzbol plagijat banatskih šora, i da je nastao zahvaljujući naučniku Mihajlu Pupinu, koji je rodom iz Idvora.

On je, kako pričaju u Tomaševcu, krpenu lopticu koju su Banaćani koristili za svoju igru, odneo u Ameriku i objasnio pravila igre, nakon čega je nastao bejzbol.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga