Tomanova Makanova: Žene neophodne u svim fazama kreiranja politike

Žene nisu samo žrtve nego i ključni akteri za izgradnju zajednice

14. apr 2016

Potpredsednica Skupštine Vojvodine Ana Tomanova Makanova izjavila je danas da je diskriminacija neprihvatljiva i naglasila da ne diskriminišu krizne situacije, već da to radi društvo koje ima obavezu da se izbori sa ovim problemom.

Tomanova Makanova je na skupu „Žene u vandrednim situacijama“ u Temišvaru rekla da se tokom i nakon katastrofe povećava ranjivost žena, kao i mogućnost pojavljivanja ili eskalacije porodičnog nasilja.

„Žene su najprisutnije u neformalnim sektorima rada i u poljoprivredi, gde su često najviše pogođene vanrednim događajima, tako da su stope nezaposlenosti među ženama nakon katastrofa veoma visoke“, navela je potpredsednica Skupštine Vojvodine.

Prema njenim rečima, žene su neophodne u svim fazama kreiranja politika i zbog toga što se one „primarno brinu o deci, starijima, bolesnima i osobama sa invaliditetom“.

„One nisu samo žrtve nego i ključni akteri za izgradnju zajednice zbog čega je veoma važan razvoj ženskih kapaciteta za smanjivanje rizika od katastrofa i njihovog negativnog uticaja u upravljanju rizicima“, poručila je Tomanova Makanova.

Kako je rekla, žene mogu da daju doprinos kreiranju politika na svim nivoima i zato je uključivanje rodne perspektive u upravljanje vanrednim situacijama od suštinskog značaja, jer će u suprotnom žene i dalje biti nesrazmerno pogođene katastrofama.

„Svi oni koji rade u toj oblasti treba da prepoznaju specifične potrebe žena, da uvaže činjenicu da se one brinu o važnim delovima života u uslovima katastrofe, te da mogu značajno da doprinesu oporavku i obnovi zajednice, kao i održivom razvoju“, kazala je Tomanova Makanova.

Posebnu pažnju, dodala je, treba posvetiti jačanju i podršci ženskog liderstva na lokalnom, ali i na nacionalnom nivou.

„Svi programi upravljanja rizicima moraju biti deo efikasnog održivog razvoja koji poštuje potrebe i mogućnosti i žena i muškaraca“, istakla je ona.

Konferencija „Žene u vandrednim situacijama“ je organizovana u okviru redovnih plenarnih zasedanja Komiteta Skupštine evropskih regiona koja se održavaju u Rumuniji i posvećena su „komunikaciji i aktivnostima u kriznim vremenima“.

Predstavnice različitih evropskih regiona predstavile su na skupu postojeće stanje u oblasti rodne ravnopravnosti sa akcentom na krizne situacije, svoje regionalne strategije i akcione planove. Na kraju kongferencije, doneti su zajednički zaključci u nameri da se pomogne regionima da što bolje pristupe proceni rizika i da u isto vreme, primene i principe rodne ravnopravnosti.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga