Tomanova-Makanova: Uvažiti specifičnosti vojvođanskih medija

U medijskoj sferi u Vojvodini, kao i u celoj Srbiji, vlada "haos" zbog privatizacije koja je zaustavljena, zatim zbog raskida privatizacionih ugovora, kao i zato što su zakoni kojima se reguliše medijska sfera u međusobnoj koliziji.

29. maja 2010

Pokrajinska sekretarka za informacije Ana Tomanova-Makanova izjavila je da u okviru medijske strategije Srbije, koja je u izradi, treba poštovati specifičnosti medijskog prostora Vojvodine. Tomanova-Makanova je na predstavljanju knjige „Vojvođanski mediji“ u Medija centru Vojvodine kazala da će Pokrajina oformiti sopstvenu radnu grupu čiji će zadatak biti da izradi medijsku strategiju za Vojvodinu koja će biti u skladu sa medijskom strategijom u Srbiji.
Medijska ekspertkinja Žužana Serenčeš kazala je da u medijskoj sferi u Vojvodini, kao i u celoj Srbiji, vlada „haos“ zbog privatizacije koja je zaustavljena, zatim zbog raskida privatizacionih ugovora, kao i zato što su zakoni kojima se reguliše medijska sfera u međusobnoj koliziji.
Prema njenim rečima, novi Zakon o manjinskim nacionalnim savetima nedovoljno precizno definiše nadležnosti nacionalnih saveta kada su u pitanju mediji na jezicima nacionalnih manjina.
Dodala je da pojedini nacionalni saveti polažu prava na neke medije, ali ne preuzimaju obaveze, već se isključivo trude da zadrže kontrolu nad njima.
Siniša Isakov, koji je sa Žužanom Serenčeš autor analize „Vojvođanski mediji“, rekao je da u Vojvodini postoji veliki problem sa piratskim emiterima, kojih je sve više.
Prema njegovim rečima, regulatorne agencije RRA i RATEL ne poseduju odgovarajuće mehanizme kako bi efikasno mogli da uguše pirateriju.
Isakov je predložio da se odrede kazne ne samo za piratske emitere, već i za sve subjekte koji se oglašavaju na takvim neregularnim radio i televizijskim stanicama.
Knjiga „Vojvođanski mediji“ bavi se analizom privatizacije medija u Vojvodini, dodelama dozvola za emitovanje i piraterijom, kao i medijima na jezicima nacionalnih manjina u Vojvodini.
Knjigu je izdalo Nezavisno društvo novinara Vojvodine, uz podršku Fonda za otvoreno društvo i Pokrajinskog sekretarijata za informacije.

(RTV)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga