Tomanova Makanova: Sprečiti monopole u medijima

Vojvođanska sekretarka za informacije Ana Tomanova Makanova izjavila je danas da je zakon o nedozvoljenom objedinj…

19. jan 2009

Vojvođanska sekretarka za informacije Ana Tomanova Makanova izjavila je danas da je zakon o nedozvoljenom objedinjavanju i javnosti vlasništva nad medijima neophodan kako bi se obezbedilo da u medijskoj sferi nema monopola.
Na javnoj raspravi o radnoj verziji tog zakona u Skupštini Vojvodine Tomanova Makanova je ocenila da je donošenje zakona jedan od preduslova da mediji u Srbiji i Vojvodini budu slobodni i nezavisni.
Prema njenim rečima, taj zakon je i preduslov za formiranje slobodnog medijskog tržišta.
Član ekspertske grupe koja je sačinila radnu verziju zakona Rade Veljanovski rekao je da sličan zakon do sada u Srbiji nije postojao, pa se postavlja pitanje kako će on funkcionisati u praksi.
Objasnio je da zakon predviđa uvođenje registra medija pri Agenciji za privredne registre.
Prema njegovim rečima, taj registar treba da obezbedi javnost vlasništva nad medijima, kako bi se tačno znalo ko poseduje koji medij, da li ima povezanih lica, gde je sedište medija.
Veljanovski je kazao da će upisivanje medija u registar biti obavezno, ali da u slučaju da se neki medij ne upiše u registar, neće biti kažnjeno to glasilo, već odgovorno lice.
Objasnio je da će u tom slučaju odgovorno lice biti kažnjeno na osnovu Zakona o prekršajima.
„Cilj zakona je zaštita javnog interesa, odnosno da se spreči mogućnost da dođe do dominantnog uticaja na javnu sferu iz jednog centra moći, pre svega iz sveta biznisa“, naveo je Veljanovski.
Dodao je da će štampani mediji biti u obavezi da svaki dan objave koliki im je štampani tiraž.
Naveo je i da će onim vlasnicima koji poseduju radio i televiziju na nacionalnom nivou biti onemogućeno da poseduju bilo koji drugi medij.
Veljanovski je rekao da radna verzija zakona razrađuje i sve ostale principe vlasništva.
On je još kazao da radna grupa za izradu zakona još nije dobila „artikulisan stav“ medijskih poslodavaca o radnoj verziji zakona.
Pre Novog Sada, javna rasprava o radnoj verziji zakona održana je u Nišu i u Kragujevcu, a u četvrtak će biti održana i u Beogradu.
Veljanovski je najavio je da je u toku izrada izmena i dopuna Zakona o radio-difuziji i dodao da još nije jasno da li će se samo menjati postojeći zakon ili će biti donet potpuno nov propis.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga