Tomanova Makanova: SNS kadruje u Nacionalnom savetu Slovaka

Nove pretnje, ucene i pritisci u Kovačici

13. nov 2015

Predsednica Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine (NSSNM) Ana Tomanova Makanova upozorila je danas da su funkcioneri Srpske napredne stranke (SNS) u Kovačici uz ucene, pretnje i pritiske sugerisali članovima NSSNM da potpišu inicijativu za njenu smenu.

Tomanova Makanova je u pismu, koje je upućeno domaćim i međunarodnim institucijama, medijima i civilnom sektoru, objasnila da je predsednik opštine Kovačica Jan Husarik (SNS) sazvao sastanak Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine, na koji su se, umesto njega, pojavila dva funkcionera SNS B. Malović i D. Jovanović i predsednik političke stranke Slovaci napred Pavel Surovi, koji je ujedno i član NSSNM.

„B. Malović i D. Jovanović su u toku razgovora pokazali da raspolažu svim informacijama o članovima NSSNM i o članovima njihove najbliže porodice i ucenama, pritiscima, pretnjama i obećanjima su sugerisali članovima NSSNM da potpišu unapred pripremljena dokumenta koja im je predao Pavel Surovi. Jednim dokumentom se obezbeđuje nova većina u NSSNM, koja je potrebna za smenu aktuelne predsednice, a drugi dokument je bila kandidatura gospodina Surovog za predsednika NSSNM. Na ovaj način je Pavel Surovi u Kovačici, uz prljavu pomoć predstavnika neslovaka iz Srpske napredne stranke, dobio glasove tri člana NSSNM“, navela je Tomanova Makanova.

Ona je poručila da Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine oštro protestuje i poziva nadležne organe da ne dozvole takvu kriminalizaciju društvenog života u zemlji, jer se time, kako je ocenila, ugrožavaju osnovna ljudska i manjinska prava pripadnika slovačke nacionalne zajednice i direktno se podrivaju osnove demokratskog društva, a u društveni život se unose elementi političkog totalitarizma, diktature i fašističkih metoda.

Predsednica NSSNM je dodala da traži i da se jasno utvrdi ko stoji iza tih pritisaka i po čijem nalogu se ove stvari dešavaju. Tomanova Makanova je istakla i takve metode, kojima se pokušava steći politički uticaj nad Savetom, ne pripadaju civilizovanom i demokratskom društvu.

„Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine su izabrali građani slovačke nacionalnosti na direktnim demokratskim izborima. Zato je nedopustivo da se demokratski izražena volja pripadnika slovačke nacionalne manjine nasiljem, pretnjama i uslovljavanjem menja. Još šokantnija je činjenica da ove nasilne promene vrše članovi Srpske napredne stranke koji uopšte nisu pripadnici slovačke nacionalne manjine u Srbiji“, dodala je ona.

Ana Tomanova Makanova je navela i da očekuje da će na nastalu situaciju reagovati i međunarodne institucije, jer ta pojava prevazilazi okvire uobičajenog političkog nadmetanja i predstavlja flagrantno mešanje u prava manjine koja je demokratskim putem izabrala svoj Nacionalni savet kao organ kulturne autonomije.

Ona je istakla i da očekuje da će svi članovi Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine prilikom izvršavanja svoje funkcije moći slobodno da odlučuju, da neće biti izloženi pritiscima, pretnjama i nasilju samo zbog toga što izražavaju svoj stav, kao i da neće morati da strepe za svoje radno mesto, bezbednost i zdravlje svojih porodica i dece i za njihovu budućnost.

„Smatramo da živimo u slobodnoj i demokratskoj državi, u kojoj sve institucije rade nezavisno od političke vlasti i u skladu sa Ustavom i važećim zakonima, u državi, gde se prava nacionalnih manjina poštuju, gde se priznaju rezultati demokratskih izbora i pluralizam, kao i to da se pripadnici nacionalnih manjina smatraju ravnopravnim građanima Srbije“, dodala je predsednica Saveta.

Ona je navela i da želi da veruje da će pripadnici slovačke nacionalne manjine nakon 270 godina života na ovim prostorima i ubuduće biti priznata manjina, koja je lojalna ovoj državi i dalje sposobna da sama vodi Nacionalni savet, kao organ kulturne samouprave, koji se bavi pitanjima očuvanja nacionalnog, kulturnog i jezičkog identiteta Slovaka u Srbiji.

„Ne želimo da poverujemo da ćemo postati žrtve nezakonske i nedemokratske prakse, koja je ovih dana kulminirala u našem manjinskom životu. Hoćemo li živeti slobodno i bezbedno zajedno sa većinskim narodom i pripadnicima drugih nacionalnih manjina, ili ćemo biti prinuđeni da se iselimo u potrazi za bezbednijm životom i da tražimo politički azil u Slovačkoj i u drugim zemljama Evropske unije, kojoj naša država želi da se pridruži? Hoćemo li očuvati pravo na sopstveni identitet, ili će nas progutati mrak?“, navela je Ana Tomanova Makanova.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga