Tolnauer: Hrvati zaslužuju garantovano mesto u srpskom parlamentu

"Bitan je i dogovor oko pronalaženja nestalih osoba iz rata, jer to opterećuje međusobne odnose dve države"

04. nov 2020

Predsednik Saveta za nacionalne manjine Hrvatske Aleksandar Tolnauer izjavio je da Hrvati u Srbiji zaslužuju jedno garantovano mesto u parlamentu.

“U Srbiji ne postoji obaveza zastupljenosti manjina u parlamentu. Sigurno je da Hrvati u Srbiji zaslužuju jedno takvo mesto u parlamentu”, rekao je Tolnauer za nedeljnik na hrvatskom jeziku “Hrvatska riječ” iz Subotice.

Podsetio je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno najavio da će u novoj Vladi Srbije biti zastupljeni i predstavnici hrvatske manjine.

“To je korak koji je u hrvatsko-srpskim odnosima jedan veliki pomak”, kazao je Tolnauer.

Dodao je da je isto tako bitan i dogovor oko pronalaženja nestalih osoba iz rata, jer to opterećuje međusobne odnose dve države.

Savet za nacionalne manjine je autonomno telo koje je formirano na osnovu Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina koji je doneo Hrvatski sabor 2002. godine.

Savet je osnovan s ciljem što efikasnijeg učestvovanja nacionalnih manjina u javnom životu Hrvatske, posebno u domenu razmatranja i predlaganja uređivanja i rešavanja pitanja u vezi sa ostvarivanjem i zaštitom prava i sloboda nacionalnih manjina.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovely Jubbly
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga